Povratak

Slomljen rep u mačke / Nesposobnost mehanizma sfinktera mokraćnog mjehura

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes
:
.,

Odgovara: Dragica Nemeš, dr. vet. med., Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Prije 2 tjedna mačku mi je netko/nešto udario . Iskočio joj je kuk, koji je namješten, imala je unutarnje krvarenje te joj je slomljen rep pri samom korijenu. Rep ne može micati i veterinar je rekao da nema šanse da se vrati pokretljivost, ali uslijed svih ozljeda živaca, maca ne može kontrolirati mokrenje i ima problema sa peristaltikom crijeva. Imate neki koristan savjet, s obzirom da je dobila sve injekcije kod veterinara,  te nam je rečeno da treba šetati kako bi trbušna muskulatura ojačala i pokrenula trbušnu presu. Maca kopa rupe i ide na wc i doslovno živčano kopa, ali nažalost ništa ne obavlja.Već je i mačka shvatila da nešto nije u redu, pa manje jede i pije. Molila bih vas da pojasnite postupak pražnjenja mjehura. Sara

O:
Rep u mačaka se sastoji od osjetljivog dijela repne kralješnice te mišića, ligamenata, hrskavica, krvnih žila i živaca pa  različite ozljede ovih osjetljivih anatomskih dijelova mogu dovesti do povreda ili kompresije živaca i živčanih završetaka. Ozljede živaca mogu uzrokovati poremećaje u normalnom defeciranju i mokrenju (inkontinencija) ili hromost.

Proces mokrenja uključuje dvije faze:
1.    fazu punjenja i spremanja 
2.    fazu pražnjenja, odnosno mokrenja.
Istezanjem stijenke, mokraćni mjehur prilagođava se volumenu mokraće bez značajnijeg porasta tlaka unutar lumena. Prvi osjećaj nagona na mokrenje nastaje uz količinu od oko 1/3 mokraće u mjehuru od prosječno moguče zadržane količine mokraće. Pražnjenje mjehura ovisno je o sposobnosti mišića mjehura (detruzora) da, u koordinaciji s opuštanjem mišića zatvarača (sfinktera), izbaci mokraću iz mjehura.
Punjenje mjehura ovisi o sposobnosti voljnog sfinktera (kružnog mišića oko vrata mokraćnog mjehura) da zatvara izlaz mokraće s vrata mokraćnog mjehura, odnosno mogućnosti daljnjeg istezanja stjenke mjehura, posebice detruzora (mišića) mjehura. Faza pražnjenja mjehura podrazumijeva sposobnost detruzora da u sinkroniziranoj akciji sa relaksacijom sfinktera potjera mokraću iz mjehura prema van.

Najčešći uzrok inkontinencije je nesposobnost mehanizma sfinktera mokraćnog mjehura. Aktivnost sfinktera mokraćnog mjehura regulirana je živcima kojima se svjesno i nesvjesno upravlja. Sfinkter obično ostaje zatvoren sve dok ljubimac svjesno ne odluči da se mora pomokriti.

Bilo koja  oštećenja živčanog sustava , te proizašle pojačane refleksije mišića detruzora ili smanjenog tonusa sfinktera, ili najčešće kombinacije ovih stanja, dovodi do neurološke inkontinencije.

Moguće je i da s vremenom dođe od poboljšanja ,samo ako se radi  o kompresiji  (pritisak ) na živčano deblo ili na neki od ogranaka .Sam oporavak ovisi o stupnju oštečenja koji se može ustanoviti neurološkim pregledom u adekvatnoj ustanovi, što Vam i savjetujem, pa će Vam isti i biti u mogučnosti  dati pouzdane prognoze.

Za to vrijeme, svojem ljubimcu možete ponuditi neku od hrana iz medicinskog asortimana (npr. Royal Canin Fibre response). Ovakve hrane u svojem sastavu, između ostalog, posjeduju izbalansirane koncentracije različitih vlaknina namijenjenih dodatnom omekšavanju stolice. Na takav način je moguće dodatno potpomoći  evakuacij štetnih produkata kao i nusproizvoda organizma, a da pritom sama stolica ne bi smjela prijeći u vodenastu konzistenciju. Uz pomoć kratko-lančanih masnih kiselina, ovakva hrana dodatno potpomaže epitelizaciji i oporavku iziritirane sluznice debelog crijeva.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr