Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moja mačka ima 9 godina (obična domaća mačka) i prije par dana se vratila sa potpuno slomljenom šapom. Ovo je prvi put da joj se desilo takvo nešto, stoga nemam pojma sto mi je činiti. Zanima me što trebam učiniti da joj šapa zaraste te koliko dugo vremena treba da joj šapa zaraste? Unaprijed hvala, Antonella.

O: Da li ste sigurni u dijagnozu, odnosno da li je zaista šapica slomljena ili su samo istegnuti ligamenti, ili je do došlo do napuknuća kosti, ali nije došlo do pomicanja dijelova, ili je došlo do pomicanja dijelova iste kosti i započelo krivo sraštavanje?

Posjetite veterinarsku ambulantu, prethodno provjerite da li imaju RTG da bi postavili pravu dijagnozu i odredili terapiju. Ovisno o dijagnozi veterinar će odrediti terapiju koja se može sastojati od primjene antibiotika, kortikosteroida, analgetika, mirovanja. Pošto ne znamo o kakvoj se točno ozljedi radi, teško je odrediti koliko će trajati oporavak i zaraštavanje, a tu je još jedan činbenik: mace je jako teško "nagovoriti" da miruju, a bez mirovanja nema ni brzog oporavka.

OZNAKE: