zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Je li mačak i dalje spolno aktivan nakon kastracije? Živimo u stanu i puštamo ga van pa me zanima. Hvala, Anita


O: Više o ponašanju mačka nakon kastracije pisala sam u istoimenom ranijem odgovoru Ponašanje mačka nakon kastracije.

U ovisnosti o dobi mačka kada je izvršena kastracija, uočava se aktivno spolno ponašanje kao i da zahvat nije bio načinjen, no, takav spolni odnos ne može rezultirati potomcima.

Naime, iako se nakon perioda od nekoliko tjedana pa i do 6 mjeseci razina hormona testosterona znatno smanjuje, u onih mačaka koje su dosegle spolnu zrelost a naročito u onih koje su imale i spolnog iskustva uočava se iskazivanje spolnog ponašanja i nekoliko godina nakon izvršenog zahvata.

Ovo se događa iz razloga što zaostaje manja količina testosterona u cirkulaciji iz drugih izvora u organizmu, a ujedno spolno se ponašanje veže i uz pamćenje, odnosno naviku ukoliko je mačak već iskusio spolni odnos.

No, ukoliko je mačak kastriran prije spolne zrelosti, pojava aktivnog spolnog ponašanja je zanemariva ili se uopće ne javlja.

Vezano uz izlazak van kuće, redovito se uočava interes i za izlaskom, no u kastriranih mačaka se također uočava manja potreba za odlaskom i lutanjem dalje od kuće što svakako ide u prilog kastraciji.

OZNAKE: