Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mačak mi je navršio godinu dana u lipnju te je ostao male građe zbog toga što mu se jedan testis nije do kraja spustio. Veterinar ga je napipao, znači nije zaostao u trbušnoj šupljini, samo nije do kraja spušten. Drugi je normalno spušten. Mačak će biti kastriran, no to za sada odgađamo. Ono što me zanima je da li je normalno da mačak ne pokazuje nikakav seksualni nagon, znači ne lovi mace, ne obilježava teritorij, nije išao u parenje?
Hvala najljepša na odgovoru, Mirja

O: Mužjaci postižu spolnu zrelost u dobi od pet do devet mjeseci.

Od tog vremena se smatra da je spolni sustav mužjaka uvijek spreman na kopulaciju.

Miris predstavlja važan "okidač" za kaskadnu reakciju spolnog sustava i samog nagona. Naime, određene studije su pokazale da mužjaci držani u izolaciji mogu za posljedicu imati produženi vremenski period sazrijevanja, odnosno, spolni nagon te sve ostale funkcije spolnog sustava nisu dovoljno izražene. Kod takvih ljubimaca je i utvrđena smanjena razina testosterona.

Nedostatak spolnog nagona te posljedična nemoć za koitus se naziva anafrodizija. Anafrodizija može imati različite uzroke. Tako, može se povezati s nepravilnim razvojem spolnih organa kao i svih drugih organa i organskih sustava koji direktno i indirektno sudjeluju kako u spolnom dozrijevanju tako i u normalnoj reproduktivnoj funkciji odraslog mužjaka.

Od drugih uzroka mogu se spomenuti nepravilno iskorištavanja ljubimaca u rasplodu, nedovoljno kretanje, loši zoohigijenski uvjeti držanja ljubimaca, nepravilna prehrana, različite bolesti, poremećaji u normalnoj funkciji hipofize,...

U svakom slučaju, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svog veterinara. Isti će nakon pregleda ljubimca biti u mogućnosti utvrditi uzrok (anatomski, fiziološki, psihološki) postojećeg problema te postaviti dijagnozu. U skladu s dijagnozom odrediti će najprikladniji način tretiranja te Vas dalje informirati vezano uz situaciju i prognozu.

Više o spolnom sazrijevanju mačke možete saznati i u odgovoru kolege Franje Hrgota, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: