Povratak

Sterilizacija gravidne mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam macu staru godinu dana koja je skotna cca. mjesec dana. Budući da smo je planirali sterilizirati zanima me možemo li je podvrgnuti zahvatu unatoč gravidnosti? Hvala!
Tanja

O: Sterilizacija mačke može se napraviti i ako je već gravidna. Iako se može napraviti i kad je skotnost poodmakla, savjetujem Vam da se obavi čim prije - na početku. U pravilu, u ovakvim slučajevima radi se ovariohisterektomija gdje se kirurški odstranjuju jajnici i maternica zajedno s plodovima.

Inače, sterilizacija se može izvršiti u bilo kojoj životnoj dobi i bilo kojem godišnjem dobu, no preporuča se izvršiti u periodu kada su spolni organi u mirovanju, odnosno kada se životinja ne tjera jer tada prilikom zahvata zna obilno krvariti pa se iz tog razloga izbjegava zahvat, osim ukoliko hitnost nije medicinski opravdana.

Sterilizacijom maca postaje nešto mirnijeg ponašanja i privrženija vlasniku, apetit se nešto povećava kao i količina dnevno konzumirane hrane, uz smanjeno kretanje (lutanje). Posljedica svega je prekomjerna težina i rizik od šećerne bolesti. Ako se prehrana ne prilagodi novonastaloj situaciji, mačke vrlo brzo poslije opercije povećaju svoju tjelesnu težinu. Royal Canin je za sterilizirane i kastrirane mačke napravio i prilagodio svoj program prehrane, tzv. Neutered Cat Programme, koji sprječava nakupljanje prekomjerne težine i smanjuje rizik od šećerne bolesti, štiti stanice organizma od slobodnih radikala i sprječava stvaranje mokraćnih kamenaca (struvita i oksalata) u mjehuru odnosno štiti od mogućih upala donjih mokraćnih puteva, vrlo učestalu i tešku bolest naših ljubimica.

U programu Royal Canina postoji hrana specijalno namijenjena ženskim steriliziranim macama: Young Female, a za kastrirane mužjake namijenjena je hrana pod imenom: Young Male. Ta hrana daje se mačkama do dobi od 7 godina strosti, nakon toga postoji hrana pod imenom: Mature, a nakon desete godine starosti daje se hrana pod imenom  Senior.

U svakom slučaju, posjetite veterinara te načinite UZV pretragu, kako biste potvrdili skotnost, te se u dogovoru sa njim posavjetovali što dalje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr