Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo običnu macu staru godinu dana koja živi u kući. Prije dva mjeseca je imala okot, a jedan mačić još živi s nama i sisa. Prije dva dana se počela tjerati, a noćas je pobjegla van. Da li je prekasno za sterilizaciju?
Zahvalna, Aleksandra.

O: Prvo što morate napraviti je da odvojite mačića od majke da ono prestane sisati i nauči sam jesti gotovu suhu ili vlažnu hranu. Nakon tri tjedna od okota mačići bi trebali polako prestati sa sisanjem i početi sami jesti vlažnu, a potom suhu hranu za mačiće koja je vrlo ukusna i izbalansirana za takav uzrast.

S odbićem mačića od majke započnite odmah da se mamarni kompleksi (sisice) povuku i vrate na normalu, jer oni su u periodu sisanja natečeni odnosno više prokrvljeni nego inače. Sve Vam ovo navodimo zbog Vaše odluke da je sterilizirate. Streilizacija je kirurški zahvat koji započinje rezom na trbušnoj strani u dužini od 4-6 cm, a da bi što manje krvarilo i da ne dođe do komplikacija pri zahvatu, bitno je odbiće mačića, a za sterilizaciju nije kasno kao i ni slučaju da se maca možda parila.

S veterinarom dogovorite unaprijed termin za sterilizaciju, jer maca mora biti natašte barem 12 sati prije operacije, odnosno ne smije jesti (6 sati prije ne smije piti). Nakon operacije preporučamo slijedeća 2 mjeseca hraniti super permium hranom od Royal Canina za sterilizirane mace, jer tako sprječavamo pretilost (prekomjernu težinu), šećernu bolest i stvaranje mokraćnih kamenaca. Sterilizirane mace su privrženije vlasniku i ne "odlutaju preko noći", smanjena je mogućnost zadobivanja ogrebotina, ugriza i oboljevanja od zaraznih bolesti.

OZNAKE: