Povratak

Sterilizacija mačke i odabir zahvata - ovariotomija i ovariohisterektomija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Kako radim u mačkarskoj udruzi i sa sterilizacijama i kastracijama se susrećem svaki dan, s kolegicama sam raspravljala da li je kod sterilizacije ženki bolje uklanjati i maternicu ili ne. Znam da postoje i prednosti i mane, i da sve ovisi od slučaja do slučaja, ali ako bi ste nam mogli pojasniti zbog čega vi bi, a zbog čega ne bi jednoj prosječno zdravoj maci odstranili maternicu. Poseban naglasak, molim stavite na ulične mace. Ukoliko maternica ostaje mace se i dalje tjeraju? Mužjaci ih naganjaju, a samim tim je i veća mogućnost neke zaraze? Iscrpljenost uzrokuje pad imuniteta? Podložnije su tumorima mlječnih žljezda i piometru?
Unaprijed zahvaljujem, Tanja

O: Kastracija mačke može se obaviti na dva načina: kao ovariotomija - uklanjanje samo jajnika i kao ovariohisterektomija - uklanjanje jajnika i maternice. S aspekta tjeranja mačke, nema razlike jer se u oba slučaja uklanjaju janici, a time i mogućnost tjeranja, s obzirom na to da su jajnici odgovorni za produkciju hormona koji upravljaju spolnim ciklusom (tjeranjem).

Maternica je uglavnom pasivan organ čija glavna funkcija dolazi nakon tjeranja, odnosno nakon oplodnje jajne stanice - u njoj se razvija plod.

Spolni ciklus uvjetovan je prvenstveno hormonima jajnika, kao i hormonima hipofize, primjerice na početku spolnog  ciklusa znatno poraste koncentracija estrogena a nešto kasnije progesterona, hormona koje luče jajnici.

Razlika između ova dva zahvata je već u samoj izvedbi, ovariotomiju je lakše, brže i jednostavnije izvesti. S druge strane, uklanjanjem i maternice uz jajnike, smanjuje se mogućnost oboljevanja. Kod kastriranih kuja, kojima su uklonjeni samo jajnici nije rijetka gnojna upala maternice-piometra, a mogu se javiti i druge  bolesti poput tumora.Što se tiče tumora mliječne žlijezde, ukoliko se ovariotomija izvede prije  prvog tjeranja, smatra se da je mogućnost njegovog nastanka praktično uklonjena.

Vjerujem da se u većini veterinarskih ambulanti možete dogovoriti sa veterinarom kirurgom u vezi izbora zahvata.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr