Povratak

Suživot mačke i papige u istom domu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam mačku i mačića. Mačka ima oko godinu dana, a mačić oko 2 mjeseca. Mačića želim priviknuti na svoje dvije papige. Zanima me na koje sve načine i kako to mogu napraviti. Unaprijed hvala, Ante


O: Mačka se može naviknuti na papigice ali je za to mala vjerojatnost. Naime, biti lovac prirodan je mačji insinkt. No, ponekad je doista moguće naučiti mačku i papige na miran suživot, ali se kod ovakvog slučaja uglavnom radi o toleriranju jedno drugoga, odnosno nauče se međusobno ignorirati, a naročito kada se radi o mačiću.

Za početak, promatrajte papigice i mačića. Kakav će im biti odnos uvelike ovisi o temperamentu mačića. Ako bi mačić trčao na krletku, treba ga naučiti kako se to ne smije na način da mu odvratite pažnju omiljenom igračkicom ili ga poprskate prskalicom napunjenom vodom. Također, blizu krletke ga mazite i igrajte se sa njime, ali ne preblizu već dovoljno blizu da se navikne na miris papigica.

Općenito, mačku i papige se ne uči da se slažu ili vole već da ne obraćaju pažnju jedno na drugo. No, da Vas odmah na početku ne obeshrabrim, postoje iskustva brojnih ljudi o vrlo prisnom odnosu između ove dvije vrste pa budite uporni i srtpljivi. Svakako neka Vaši ljubimci budu zajedno kada ste i Vi u blizini kako bi na bilo koji nepredvidljivi pokret mogli na vrijeme reagirati.

Nadam se da će Vam navedeno biti od koristi te da će i Vaši ljubimci imati radostan i miran suživot.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr