Povratak

Svrbež kože i ispadanje dlake

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 7 g. starog, kastriranog mačka. Križanac između domaće, tigraste mačke i neke vrste dugodlakog mačka, jer on ima nešto dužu, crno-smeđu sjajnju dlaku. Uvijek ima ogrlicu protiv buha, ali mu nikad nisam stavljala Frontline. Do sada nije bilo značajnijih zdravstvenih problema, iako je on dobar dio dana vani (nezaustavljivo mora rastjerati sve okolne mačke na minimalno 30 m oko kuće). Prije nekoliko mjeseci primijetila sam da se pojačano češe oko ogrlice pa sam ju zamijenila ogrlicom za koju su mi rekli da je biljnog porijekla i od tada se češanje smanjilo. Unazad nešto više od mjesec dana ponovo se češanje pojačalo i primijetili smo da gubi dlaku na donjem dijelu trbuha i pojačano se liže. Na mjestu

na kojem je duga dlaka ispala, ostala je sasvim kratka poddlaka i ne primjećuju se nikakve promjene na koži niti perutanje. Oko vrata ima ogrebotine za koje ne mogu razlučiti jesu li od tučnjave s drugim mačkama ili od češanja. Posjetili smo našeg veterinara i on je jednim kratkim vizualnim pregledom dijagnostitcirao gljivice i preporučio pranje u Oronazol šampomu (4 puta - svaka 4 dana tijekom dva tjedna). Budući da je on prilično jak i svojeglav, uspjeli smo ga, uz nešto prolivene krvi (moje!) i četvrtine tablete za omamljivanje, do sada dva puta okupati. Za sada ne primjećujem nikakvu promjenu. Pri tome ne mislim na samu dlaku, nego na ponašanje. On se i dalje jako češka i liže. Sada se gubitak dlake popeo iznad druge bradavice i na drugu stranu do korjena repa. Dok ga češljam, dlaka mu uopće ne ispada, a niti na mjestima gdje spava ne nalazim otpalu dlaku. Imam dojam da ju on skida lizanjem. Nekako sumnjam u ovu dijagnozu jer sam na vašim stranicama pročitala simptome gljivica koje se ne podudaraju s njegovima. Inače je sasvim dobro - normalno jede i naganja sve okolne ptice, noćne leptire, žabe... Lijepo vas molim za vaše mišljenje i unaprijed zahvaljujem.
Jasenka

O: Svrbež kože i ispadanje dlake najčešće su pojave koje ukazuju na bolesti kože.

Svrbež (pruritus) kože parastetički je osjet na površini tijela koji nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja. Od posebnog je značenja kao simptom kožnih bolesti. U tom slučaju, svrbež redovito prate promjene na koži.

Već prema stupnju, svrbež kože se očituje češanjem, lizanjem, gickanjem, općim nemirom i drugim simptomima. Noću je uglavnom jače izražen. Kada je svrbež neznatan, pa se spontano i ne očituje, može se izazvati tako da životinju lagano počešemo rukom, štapićem ili kojim drugim prikladnim pregledom i to na mjestima gdje je koža promijenjena ili gdje se može očekivati da postoji svrbež. Pritom životinja pokazuje znakove ugodnosti, naslanja se na ruku, umiri se, oblizuje.

Od češanja, ako je svrbež jak, na koži ostaju tragovi u vidu prorijeđene i izlomljene dlake, ogrebotina i drugih promjena. Svrbež redovito uzrokuje sekundarne promjene na koži, kojima se često pridruži i infekcija.

Svrbež kože javlja se i neovisno o kožnim bolestima. U tom slučaju, iako postoji svrbež, na koži nema promjena, izuzev onih što nastaju kao posljedica češanja. Takav svrbež uzrokuju nametnici koji gmižu po koži ili izlaze iz tjelesnih otvora.

Svrbež je katkad posljedica hormonalnih poremećaja izlučivanja autotoksičnih tvari i kod bolesti jetre i bubrega, alergijske preosjetljivosti, promjena u sastavu krvi ili želučano-crijevnih bolesti.

Da bi se dijagnosticirao uzrok navedenih promjena potrebno je napravit detaljnu kliničku pretragu kože.

Dermatološka dijagnostika uključuje pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva. Od dvojakog je kliničkog značenja: lokalnog  - za dijagnostiku kožnih bolesti u užem smislu i općeg značenja - koje je važno za dijagnostiku unutarnjih i drugih bolesti jer su kožne bolesti najvećim dijelom po etiologiji i patogenezi usko povezane s unutarnjim bolestima. U dermatološkoj dijagnostici minimalno su uključene sljedeće pretrage: uzimanje kožnih strugotina, bris uha i kutana citologija.

Cilj je identificirati sve sekundarne infekcije (npr. piodermija, demodikoza, dermatofitoze, upala uha, pododermatitis..) i zatim formulirati dijagnostički plan za identifikaciju i kontrolu osnovnog uzroka na koje se sve ostalo nadovezalo (alergije, endokrinopatije, poremećaji orožnjavanja te autoimune kožne bolesti..).

Prva je anamneza, tj. podaci od vlasnika o pojavi promjena, kada se javljaju, da li stalno ili periodički (sezonski), da li je prisutan svrbež, što životinja jede, na čemu spava, gdje obitava... Zatim, eliminiramo najčešće uzroke promjena na koži, a to su upala analnih vrećica i prisutstvo buha.

Uzimanje kožnih strugotina je najčešći dermatološki kožni test. Relativno je lagan i brz i njime se mogu identificirati mnoge kožne bolesti.

Ono što Vi možete učiniti za Vašeg mačka je da osigurate da je zaštićen od buha i crijevnih parazita te da analne vrećice nisu pune i upaljene. Također, postoje hipoalergene medicinske hrane koje su tako napravljene da se njima može odrediti da li je hrana uzrok navedenih problema jer na njihove bjelančevine organizam ne može reagirati kao na alergen. Ostale hrane za kožu, medicinske i nemedicinske, su one koje sadrže sastojke poput ribe te su bogate vitaminom E, selenom i omega masnim kiselinama.

Preparati bogati omega masnim kiselinama koje jačaju otpornost kože (Dermanorm ulje) ili biotinom (Petvital biotin) ili oboje zajedno (Feliderm kapsule od Anivitala). Biotin nastaje u crijevnoj flori organizma i neophodan je za normalan razvoj epiderme i za razne metaboličke funkcije u organizmu. Pozivam Vas da nas posjetite da izaberete nešto za Vašu macu.

Za detaljniju dijagnozu ćete se, naravno, morati obratiti veterinaru u veterinarskoj ambulanti, stanici ili fakultetu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr