Povratak

Tipične i atipične virusne bolesti u mačaka / Tjelesna temperatura

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Prije 6 dana maca nije 2 dana jela ni pila, samo spavala te nije bila zainteresirana za ništa. Nosili smo ju na wc kad bi vidjeli da se komeša jer nije sama nikuda išla iz kreveta. Kad bi došli pored nje i mazili ju prede. Nekoliko puta sam primjetila da drži šapicu podignutu, a pošto nije bila nikakva vidljiva rana ni slicno pomislili smo da ju je ubolo nesto pa omamilo. Tako smo ju odveli kod veterinara koji joj je dao dvije injekcije jedan dan i dvije drugi. Malo počela jesti, više pila. Danas je drugi dan od zadnje terapije i maca jede sad vise čak je danas kad sam ju iznjela van otimala salamu starijem mačoru i pije te pokazuje malo živosti. Mene zabrinjava to što se maca ujutro tresla prije nego je ponovno zaspala poslije jela. Na ocčma su joj kapci bijeli prevučeni no nisu konstantno nego uglavnom kad se tako smiri, još uvijek stalno spava i vruća je većinu vremena. Molila bih Vas za mišljenje. Lucija.


O: Virusne mačje bolesti su mnogobrojne, a po tijeku mogu biti tipične ili slabije izraženih simptoma do gotovo atipičnih. Najčešće oboljevaju mlade jedinke i one koje su držane u lošim uvjetima. Obzirom da je nakon terapije nastupilo poboljšanje vjerujem da će se maca uskoro potpuno oporaviti. Međutim, ukoliko je maca vruća i povremeno se trese bilo bi joj dobro izmjeriti temperaturu.

Mačkama se temperatura mjeri rektalno toplomjerom, a ovisno o modelu, očitanje rezultata je vidljivo za 1-3 minute. Ovako mjerena temperatura u zdravih mačaka iznosi 38 - 39,5°C. Mjerenje dva puta dnevno biti će dovoljno za procjenu stanja mačića.  Ukoliko je temperatura povišena svakako ponovo odnesite macu veterinaru kako bi nastavio s terapijom. Potpuno zdrava mlada mačka trebala bi sama odlaziti do wc-a jer im je prirođena potreba da sakriju izmet i da mokre na pijesak ili zemlju. Maca koja nije zaiteresirana za ovu aktivnost ili koja nemože skočiti u plastičnu posudu očito ima problem s kretanjem ili je iscrpljena. Stoga će tek samostalan odlazak u wc, između ostalog, biti dobar pokazatelj da je maca ozdravila.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr