Povratak

Trzanje mačke prije, tijekom i poslije sna

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Primijetili smo kako se maca zadnjih par dana puno trza, dok spava i prije spavanja (kada je opuštena, ali čim se razbudi, prestane). Izgleda kao da se grči, cijelo tijelo joj se cima (neki put prednje šape, neki put straznje, prsni koš... ovisno o položaju)  i zabrinuti smo jer je prilično intenzivno i događa se svaki put kada se smiri. Nešto izmedju grčeva i trzanja (nije kao kada spava pa se trza u snu), u razmacima 1-2 sekunde, a kada je popipamo, osjeća se kao da je trese struja isto 1-2 sekunde, pa je pusti. Je li to problem koji možemo riješiti dodacima prehrani (npr. da joj fale vitamini) ili bi problem mogao biti ozbiljniji? Maca ima 6 mjeseci, nedavno je imala konjunktivitis i nekoliko tjedana je dobivala F-lysine. Inače je vrlo razigrana i puno trči i skače, normalno jede i vrši nuzdu, zdrava je i ne izlazi iz stana. Unaprijed hvala, Petra

O: Mačkama su svojstveni opisani simptomi i u većini slučajeva ne radi se o bilo kakvom poremećaju.

Dvije trećine svog života mačke provode spavajući i sam san ima različite faze, kao i kod ljudi.

Faze sna uvjetovane su moždanom aktivnošću, tj. frekvencijom moždanih valova, koji mogu  biti brži i sporiji te kraći i duži. Smatra se da je mačji san podijeljen u tri faze, a trzanje nastaje u tzv. REM fazi, kada je spavanje duboko, također smatra se da u ovoj fazi mačke sanjaju, ali nam nije poznat subjekt takvog sna. Lagano trzanje, koje ne uključuje akciju cijelog tijela, odnosno prednjih i stražnjih ekstremiteta istovremeno, ne bi trebalo zabrinjavati, ono se uostalom, događa i kada su mačke budne.

Kako nema bilo kakvih drugih simptoma, koji bi mogli dodatno potkrijepiti bilo kakvu sumnju na bolest, iz ove perspektive izgleda da je sa Vašom macom sve u redu.

Ipak, za kvalificirani stav u vezi stanja Vašeg ljubimca, trebalo bi obaviti pregled u veterinarskoj ambulanti.Uz temeljitu anamnezu, to je jedini put kojim se može ocjeniti zdravsteno stanje Vaše mace.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr