Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imala sam 4 mačke do prije nekoliko dana, 2 mačića od 5 mjeseci, njihovu mamu (11 godina) i starijeg brata, kastriranog mačka od 2 godine. Prije 3 dana jedan mačić je uginuo, veterinar pretpostavlja da se otrovao nečim. Drugi dan smo kastrirali drugu malu macu. Sve mačke su uvijek zatvorene preko noći. Nakon smrti mačića, sve je pošlo naopako. Kastrirani mačor je odlutao i nema ga već 2 dana. Njihova majka ne želi ni jesti zajedno s preostalom mačkicom, već ju moram posebno hraniti, bijesna je na nju, puše i tuče ju. Malena je tužna i željna pažnje koju je dobivala prije od svih ostalih mačaka, a sad ju posebno treba nakon operacije. Najbolnije mi je što mi je mačak otišao. Kao što sam rekla, kastriran je.

Mislite li da ima šanse da se vrati? Odakle takva nagla promjena u ponašanju starijih mački? Je li moguće da su i one na neki način proživjele bolest i smrt malog mačića?
Zahvaljujem, Marijana

O: Istraživanja su pokazala kako i mačke imaju osjećaje te je jedan od njih i tugovanje. Ono se uočava i kod mnogih divljih vrsta kao posljedica oboljenja ili uginuća partnera, roditelja, potomaka. Tugovanje ovisi individualno o mački; kod nekih je jedva izraženo dok su druge duboko traumatizirane. Često je kod ovog uzroka i posljedica anksioznost uslijed razdvajanja. Naime, za razliku od ljudi koji teško oboljenje, umiranje ili odvajanje shvaćaju kao osjećaj gubitka, mačke ne razumiju koncepciju privremenog gubitka već ovakva odvajanja shvaćaju stalnim. Mačke su, prije svega, bića navike, vole i razumiju rutinu. Svaka promjena,  dovoljna je da potakne stres i odbijanje kontakata  kao svojevrstan protest na nastalo stanje.

Mačke su osjetljive i na promjene ljudskih osjećaja, ponašanja i rutine. Ako ste uznemireni, Vaša mačka na ovu situaciju  može odgovoriti tjeskobom, depresijom i sl. 

Najvažniji čimbenik slaganja mačaka je krvno srodstvo i međusobne veze stvorene još iz legla. Također, društveni kontakti su češći kada hrane ima u izobilju jer je u tom slučaju manje razloga za borbu.

Igra je jako vazžna u životu mačke, izražavaju svoju kreativnost, lovne sposobnosti i osjećaje, a također i međusobna druženja. Stoga preporučujem da mace potaknete na igru više puta tokom dana. 

Nastalo stanje apatije i tuge možete ublažiti i ljubimca ponovo uvesti u ravnotežu tjela, uma i duše koji čine jedinstvo, pomoću Bachove mješavine br.6 - gubitak, tuga - kao biološki dodatak prehrani koje se daju u vodu ili hranu. Daje se 1 tjedan  2-3 puta po 2-5  granula, a u kroničnih stanja preporuka je davati i mjesec dana.

U ponudi Pet centra su "Ceva" Feliway spray i Feliway raspršivač koji sadrže prirodne sastojke sa svojstvima mačjeg facijalnog feromona za smirivanje mačaka u stresnim situacijama.

Sve  potrebne informacije o ponuđenim preparatima možete dobiti od naših veterinara  u Pet Centru.

Mačak ima nagon "lutalice "koji je u Vašem slučaju potaknut od strane stresa i  rijetko se dešava da se ne vrate u prvotno stanište. 

OZNAKE: