Povratak

Učestalo, uzastopno povraćanje i slabost mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Imam mačka starog 6 godina, kojeg sam prije godinu dana dobio od sestre iz USA. Već peti dan ne jede ništa, povraća, a i kada povrati povraća samo bjelkastu pjenu. Imam utisak da ima još nešto u grlu, a ne može da povrati, pošto vidim da nešto guta. Takođe nema stolicu i kada hoda primjetio sam da tetura na zadnje noge. Niki

O: Povraćanje je akt izbacivanja želučanog sadržaja kroz jednjak i usnu šupljinu. O povraćanju kod mačaka su pisale kolegice mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje i Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Obično je razlog iziritirana sluznica želuca, koja kao takva ne može probaviti progutanu hranu.

Povraćanje može biti povremeno i uzastopno. Uzastopno je obično posljedica upale sluznice želuca( gastritis) virusne ili bakterijske etiologije ili trovanja.

Uzastupno, učestalo povraćanje izaziva gubitak tekućine i elektrolita, tako da je nužna nadoknada infuzijama.

Dehidracija uzrokuje hipovolemijski šok jer se smanjuje količina tjelesne tekućine, cirkulacija se usporava, a krv zgrušava. Nije neobično pri tome da životinja tetura od slabosti i dehidracije.

To što primjetite da mačak nakon povraćanja nešto guta je samo reakcija gutanja sline nakon što je povraćani sadržaj prošao kroz usnu šupljinu. Povraćani sadržaj sadrži, u ovom slučaju, samo pjenu od sluzi i želučane kiseline, koja peče sluznicu usta i jednjaka.

Životinja koja povraća ne može uzimati hranu jer se hrana u želucu ne može probaviti. Naravno, ako ne uzima hranu i svu ju povrati, ne može imati ni stolicu.

Kao što su navele i kolegice u svojim tekstovima, trebate biti sigurni i da Vaš mačak ne jede sobno bilje, koje može biti izrazito otrovno za njega.

Stoga, preporučam Vam da što prije odvedete svog ljubimca kod veterinara kako ne bi dehidrirao nakon pet dana povraćanja. Osim infuzija, prilikom pregleda kolege će i izmjeriti i tjelesnu temperaturu, bilo i disanje kako bi ustanovili da li se radi o upali.

Nadam se da će Vašem ljubimcu ubrzo nakon terapije biti bolje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr