Povratak

Udomljeni mačić i bolest druge mačke u kući / Rinitis i virusni rinotraheitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Nedavno sam našla mačića, bio je ostavljen u kutiji na kraju ulice te se privremeno brinem o njemu. Već sam doma imala mačku staru 11 godina i od kad se mačić pojavio moja mačka je promukla ima refleks na povraćanje, nedavno je ispljunula sluz i malo jede te dosta teško diše. Jako me brine da nije nešto od njega dobila. Mačića tako i onako nisam mislila zadržat, tražim mu udomitelja. Moja mačka je već imala problema, kamence na bubregu, gnojnu upalu maternice (na kraju su je morali sterilizirati). Namjeravam ići veterinaru, ali ako biste mi Vi mogli reći o čemu bi se radilo, stvarno me brine.

Unaprijed hvala! Andrea


O: Mlade, necijepljene mačke vrlo često obolijevaju od infekcija gornjih dišnih puteva. Naime, kako je njihov imunološki sustav još slab, iste su podložne različitim infekcijama.  Uzročnici ovih infekcija su virusi, a komplikacije se mogu razviti u smislu sekundarne bakterijske infekcije. To u pravilu pogoršava opće stanje životinje i produžava tijek oporavka.

Iako se radi o kontagioznim oboljenjima mačaka, u grupama češće obolijevaju mlađe jedinke oslabljenog imuniteta. Tako, npr. izvor infekcije mogu biti mačke koje ne pokazuju kliničke znakove infekcije. 
 
Rinitis je upala nosne sluznice, a osim mikroorganizama uzrok ovom oboljenju mogu biti različiti alergeni. U tom je slučaju uz edem sluznica prisutan proziran iscjedak i svrbež. Katkad u etiologiji rinitisa sudjeluju i različite traume, plijesni, nedostatna prehrana (nestašica vitamina A), kongenitalni defekti nepca, povraćanje, upale sinusa i dr.

Virusni rinotraheitis je zarazna bolest mačaka koja se manifestira povišenom temperaturom, suzenjem, iscjetkom iz nosa, kihanjem i otežanim disanjem. Uzročnik je herpesvirus. Tok i težina bolesti mogu biti vrlo različiti - od skrivenih oblika do vrlo teških oboljenja.

Bolest počinje temperaturom i kihanjem, zatim se javlja slinjenje, potištenost, iscjedak iz nosa i suzenje. Kasnije nastupa otežano disanje, mršavljenje i iscrpljenost životinje. Posljedica ove upale može biti deformacija rožnice i sljepoća.
 
Također, ako niste, tretirajte ljubimca protiv unutrašnjih parazita kao i osigurajte ljubimcu evakuaciju nakupina dlake iz probavna sustava. U tu svrhu možete ljubimcu ponuditi malt-pastu, travu ili neke od hrana koje su prilagođene olakšavanju izbacivanja nakupina dlake iz probavna sustavu.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimcem obratite svom veterinaru. Isti će po pregledu ljubimca biti u mogućnosti odrediti o čemu se točno radi te poduzeti prikladnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr