Povratak

Uginuće mačića i opasnost od mastitisa kod mačke / Sterilizacija mačke koja doji i gravidne mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku kojoj su mačići uginuli po drugi put. Ostalo joj je mlijeko i sise su joj upaljene. Budući da se to ponavlja već drugi put, želim je sterilizirati pa me zanima nakon koliko dana je to moguće s obzirom na to da ima mlijeka? I je li to problem? Dubravka

O: Ciklus tjeranja kod  mačaka obično počinje u siječnju, a vrhunac dosežu u ožujuku, travnju, lipnju i rujnu. Može trajati do listopada. Na pojavu ciklusa utječe količina svjetla (dužina dana), vanjska temperatura i ishrana. Mačke koje borave u stanu ili kući najvjerovatnije će se tjerati stalno jer su dnevno izložene dovoljnoj količini svjetla u trajanju od 10 sati, te odgovarajućoj temperaturi i količini hrane.

Sterilizacija je kirurški zahvat kojim se uklanjaju samo jajnici ili jajnici sa maternicom (ovariohisterektomija). Uklanjanjem jajnika prestaje lučenje hormona estrogena i progesterona koji su odgovorni za pojavu i kontrolu spolnog ciklusa. Na taj način izostaje pojava spolnog ciklusa.

Preporuča se da se sterilizacija obavi kada se životinja ne tjera. Razlog tome je taj što se prilikom zahvata za vrijeme tjeranja mogu javiti obilna krvarenja pa je rizik od komplikacija u toj fazi puno veći.  U slučaju sterilizacije gravidne mačke radi se ovariohisterektomija te se uklanjaju jajnici i maternica zajedno sa plodovima. Kod mačaka koje doje, mliječne žlijezde su otečene, jače prokrvljene pa je isto tako moguće jače krvarenje prilikom operativnog zahvata. Zbog toga se preporuča da se sterilizacija obavi nakon odbića mačića, odnosno kada se mliječne žlijezde povuku i vrate se na normalu.

Napisali ste da su mačići uginuli. Pretpostavljam da su uginuli svi pa mačka više ne doji. Sada svakako treba obratiti pažnju na moguću pojavu mastitisa. Mastitis je upala mliječne žlijezde i može nastati galaktogenim putem (ulaskom mikroorganizama kroz sisni kanal), hematogenim putem ( putem krvi), limfogeno i kroz ozlijeđenu kožu mliječne žlijezde. U većini slučajeva upalu mliječne žlijezde prati i poremećaj općeg zdravstvenog stanja, a to znači da je povišena tjelesna temperatura, apatičnost, gubitak apetita, povećani su regionalni limfni čvorovi. Mliječne žlijezde su otečene, tvrde i bolne, a koža je zacrvenjena. Ako primjetite navedene simptome važno je na vrijeme reagirati i odvesti mačku veterinaru da bi se što prije započelo sa terapijom i spriječile teže posljedice.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da razgovarate s veterinarom koji će pregledati mačku i s njim dogovorite vrijeme operacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr