Povratak

Ugrizna rana na repu mačka / Lizanje i zaraštavanje rane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Da li je tačno da maca sama može da zaleči ranu koju ima, lizanjem? Moja maca je imala susret sa kucom koji joj je slomio rep, tačnije ima prelom pri korenu repa, nije ovoren, ali je očito da rep je slomljen, visi tako beživotno. Par dana je boleo, ali ja sada ok. Posavetovala sam se sa veterinarom, predložio je da sačekamo da vidimo kako će se stvari odvijati pa ako baš ne bude dobro da joj ga odsseku. E sad mislim da će Marko to nekako da prevaziđe i bez sečenja, ali me sad brine što niže na repu ima ranu, koja je verovatno nastala pri ugrizu pa je zubom kuca uspela da ga povredi. Spočetka je to bila mala rana, ali je mačak stalno liže i sad je već veća. Tata kaže da se mace tako same leče, a ja baš nešto

nisam sigurna u to. Da li bi trebala to nečim da joj mažem, mada će ona to opet sve olizati...
Renata

O: Ugrizne rane uglavnom su praćene jakim nagnječenjem tkiva i vrlo su sklone infekciji jer u usnoj šupljini pasa i mačaka sve vrvi od raznih bakterija pa se tako te bakterije ugrizom unesu u ranu.

Slina se sastoji od vode, sluzi, elektrolita, antibakterijskih spojeva te raznih enzima. Postoji uvjerenje kod ljudi da slina sadrži prirodne dezinficijense, a istraživanja su pokazala da u slini postoje antibakterijski agensi. Međutim, to nije pokazatelj da će rana biti dezinficirana, ali lizanje će pomoći u čišćenju rana i uklanjanjem većih onečišćenja. Usta živitinja sadrže i mnogo bakterija, pa tako i onih patogenih, što lizanje čini rizikom od ozbiljnih infekcija i uvođenja drugih bakterija i drugih bolesti kroz ranu u organizam.

Pretjerano lizanje, naročito u fazi zaraštavanja kada je potrebno "mirovanje rane", je štetno jer usporava epitelizaciju tkiva. Rana svrbi kad počinje zaraštavati pa u tom periodu treba posebno spriječiti mogućnost grickanja, grebanja i lizanja rane. 

Zaštita rane postiže se, ovisno o lokalizaciji rane, zaštitnim ovratnikom i/ili povojem, a možemo je zaštititi čvršćim flasterom, sterilnom gazom, povojem i zaštitinom mrežicom.

Za brže zaraštavanje rana, u Pet centrima možete nabaviti Cink vitaminsku mast koja sadrži cink oksid i riblje ulje. Riblje ulje sadrži vitamin A koji je vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno djeluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluznice štiteći ih od vanjskih utjecaja te pospješujući sušenje i zacijeljivanje rana. Oboljela ili promijenjena mjesta na koži ili sluznici je potrebno premazivati 1 - 2 puta dnevno.

U ljekarnama Pet centra možete nabaviti Cothivet sprej koji je na biljnoj bazi (sastoji se od tinkture Gotu kole, eteričnih ulja lavande, ružmarina, majčine dušice...) i nanosi se 3 - 4 puta dnevno.

Pošto se radi o ugriznoj rani, a vjerovatno i o prijelomu repa, preporuka je da macu odvedete veterinaru kako bi se rengenom ustanovilo stvarno stanje repa  i propisala antibiotska terapija,  s obzirom da je prošlo više dana od ozljede, a rana se povećala. Svakako bi bilo dobro davati i vitaminsko- mineralnu potporu za jačanje imunološkog sustava ljubimca (npr. Calo-pet pasta ili VMT pasta za mačke).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr