Povratak

Uklanjanje ljepila za miševe s dlake i kože mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mom se mačku ulijepio cijeli stražnji dio tijela u ljepilo za miševe. Postoji li nešto čime se to može bilo kako očistiti? Ulje nije pomoglo, a ni rezanje dlaka također. Bi li mu moglo naštetiti to ljepilo jer on kada pokušava te dlake maknuti sa sebe, proguta ih. Kako bi mi veternirar mogao pomoći u tome? Hvala. Veki

O: Ljepilo koje se koristi za hvatanje miševa nerijetko može prouzročiti problem drugim životinjama te ljudima. Naime, ljepilo je tako prilagođeno da ima izrazito dobru adhezivnu sposobnost kao i sposobnost lijepljenja te posljedične imobilizacije miševa i štakora (za što je i namijenjeno). Iz tog razloga, danas postoje različiti trikovi kojima se služimo u skidanju takvog ljepila s krzna, dlake, kože kao i svih drugih površina. 

Za početak se najčešće koristi jestivo ulje. Naime, mnoga istraživanja provedena na ovu temu dala su zaključke da se najbolji rezultati skidanja ljepila postižu korištenjem jestiva ulja. Utvrđeno je da ulje razgrađuje komponente ljepila i na takav način osigurava skidanje istog.

Osim jestiva ulja, mogu se koristiti i ulje na bazi kikirikija ili bebi ulje.

Prije navedeno ulje, naneseno na prste kao i na zalijepljenu površinu, već nakon nekoliko sekundi masiranja, postupno ppušta ljepilo. Nakon što ljepilo popusti, dovoljno bi bilo samo skinuti "loptice" ljepila s dlake, krzna, kože ili druge površine.

Količina ulja kao i intenzitet i vrijeme masiranja ovisi o intenzitetu zalijepljenosti kao i o samoj površini s koje treba ukloniti ljepilo.

"Loptice" ljepila kao i ulje koje je omogućilo djelomično skidanje ljepila s dlake možete ukloniti tako što uzmete pamučnu krpicu koju uronite u mlaku vodu i nježno skidate nauljeno ljepilo s dlake ili krzna ljubimca. U vodu možete dodati i par kapljica šampona za ljubimce.

Nakon toga, osušite ljubimca čistim ručnikom.

Ako Vam ni na ovakav način ne uspije skinuti ljepilo, najčešće se savjetuje odstranjivanje zalijepljene dlake škarama.

Ako Vam prije navedeni postupci ne polaze od ruke, savjetuje se posjet veterinaru. Veterinar je u mogućnosti koristeći određene preparate umiriti životinju te osigurati dovoljno vremena da strpljivo, pedantno i uspješno odstrani sve ljepilo s krzna ljubimca.

Većina proizvođača ovakvih pomagala u hvatanju miševa i štakora navodi da je ljepilo netoksično za životinje i ljude. Međutim, kako bi spriječili različite probleme koji se mogu pojaviti prilikom unošenja dlake i ljepila u probavni sustav, isto bi trebalo što prije ukloniti s ljubimca. U slučaju da ljubimac pokušavajući sam odstraniti dlaku i ljepilo, istu unese u probavni sustav, probajte mu olakšati izbacivanje primjenjujući neku od pasti (malt paste) namijenjenih izbacivanju nakupina dlake iz probavna sustava. Također, ukoliko je moguće, provjerite sastav ljepila naznačen na originalnom pakiranju te o istom obavijestite svog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr