Povratak

Uklanjanje naslaga zubnog kamenca / Tvrda voda / Obješena koža na trbuhu steriliziranih i kastriranih mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam kućnog, kastriranog mačka starog 6 godina koji je prije godinu dana morao posjetiti veterinara radi skidanja kamenca sa zubića. Veterinar je to uspješno obavio, no kako su njemu zubići već godinama slabiji, on bi na takva čišćenja trebao ići u još nekoliko navrata i tko zna kada bi tome svemu bio kraj. Tu je sada moj strah vezan uz sve te zahvate, pošto je za takvo nešto kao što je čišćenje kamenca morao biti pod lokalnom anestezijom, a to je ipak procedura koja se ne preporuča toliko često ili mnogo puta - moje pitanje je kako da ga podvrgnem tom zahvatu još toliko puta, a da budem sigurna da mu sami zahvat neće naštetiti. Inače on je vrlo zločest i nemiran kod doktora, uvijek imamo velike probleme s njim čak i kada je u pitanju nešto jednostavno poput redovitog godišnjeg cijepljenja, tako da veterinar doslovce ne može obaviti redovan pregled na njemu, a ja sam zabrinuta i što se tiče ostalih stvari, naročito kako je on iz godine u godinu sve stariji. Što se tiče hrane, smatram da je njegova ishrana besprijekorna, pošto kombiniram idealan omjer suhe i mokre hrane na dnevnoj bazi. Od mokre hrane mu nudim, svaki dan samo jednu, vrećicu Gourmet Perle, razno-raznih Whiskas vrećica, te Royal Canin FHN Instinctive; dok mu od suhe hrane (koja mu je dostupna 0-24 sata)

nudim mješavinu Royal Canin FHN Sterilised, Hill's Feline Adult Oral Care, Hill's Nature's Best Feline Adult, te Hill's suhe hrane Feline Adult Optimal Care. Upitala sam svog veterinara kako bi mu mogla pomoći glede tog nakupljanja kamenca, da li da počnem prokuhavati vodu (pošto i sama voda može biti tvrda i puna kamenca) ili mu iščetkavati zubiće, no on smatra kako je on domaća maca, da mu je takva bolest najvjerojatnije genetski programirana. Zamolila bih vas za savjet u vezi toga, pošto bih najviše htjela izbjeći upravo onakve procedure kao što je kliničko čišćenje kamenca. Također bih me zanimalo; primijetila sam zadnjih godinu-dvije da mu se objesila koža na donjem dijelu trbuha, kao neki višak kože (pošto ga ne boli niti išta slično), na što mi je kolega rekao kako to najvjerojatnije nije ništa, nego doslovce višak kože, pošto njegova mačka ima isto takvo stanje za koje je veterinar utvrdio da je sasvim normalno. Koje je vaše mišljenje o tome?
Unaprijed hvala na svemu i lijepi pozdrav, Magdalena

O: Potpuno razumijem Vašu zabrinutost i želju da izbjegnete zahvate i tretmane koji bi mogli narušiti zdravlje mačka. No, ovaj problem i nedoumicu dijele mnogi vlasnici mačaka, a rješenje je uvijek u dobroj komunikaciji s veterinarom koji brine o zdravlju životinje.
 
Uklanjanje već formiranog, solidnog kamenca moguće je jedino mehaničkim skidanjem pomoću posebnih uređaja, a u veterinarskoj praksi gotovo bez iznimke zahvat se provodi u narkozi.
 
Međutim, za uklanjanje mekih naslaga i tankih slojeva kamenca preporučila bih Orozyme gel za oralnu higijenu namjenjen psima i mačkama. Jedinstveni sustav LPO prijanja na površinu zubi i desni te omogućavaju aktivnim sastojcima da razbiju postojeći zubni plak i oslabe bakterije odgovorne za nastajanje zubnog plaka. Gel je vrlo ukusan i mace ga rado uzimaju. Neposredno nakon aplikacije gela, 10-15 minuta, mačku nebi trebalo dati da pije kako bi se djelatne tvari uspješno slinom raznijele i zadržale po površini svih zubiju. Orozyme gel u stalnoj je ponudi ljekarni Pet centra. Nešto više o ovoj problematici kao i posljedicama nakupljanja kamenca možete pročitati Zubni kamenac i upala kod starijeg mačka.

Tvrda voda nije uzrok nastanku kamenca na zubima, ali je svakako, kao i za nas, važno da životinje piju vodu što bolje kvalitete.
 
Obješena koža na trbuhu steriliziranih ili kastriranih mačaka vrlo često se javlja kao posljedica smanjenog tonusa u potkožnom tkivu, a javlja se podjednako u jedinki oba spola. Objektivno ne predstavlja pretilost niti životinje zbog toga imaju zdravstvenih problema. Ponekad ovakav nabor može ometati kretanje, ali ne značajno. Prema mojim saznanjima, korektivan zahvat s ciljem uklanjanja viška kože na trbuhu može se provesti u nekim od veterinarskih ambulanti male prakse u Zagrebu. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr