Povratak

Ulazak psa u "mačji" dom; kako ih sprijateljiti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije tri dana donijeli smo iz azila dvomjesečno štene mješanca (pretpostavlja se da će biti manjeg rasta). Naša šest godina stara kastrirana maca od tada rijetko dolazi u sobu, promatra ga s udaljenosti od nekoliko metara, najčešće lagano ili ne tako lagano nakostriješena, a jednom je i na njegov poziv na igru reagirala frktanjem i "oštrenjem" kandži o navlaku na stolcu na kojem je bila. Košaricu za spavanje od psića je u nekoliko navrata njuškala, okusila je i njegovu hranu, ali uglavnom je promijenila svoje uobičajene životne navike od kad je psić došao u stan. Kako da joj umanjimo stres zbog dolaska psića, kako se ponašati da smanjimo njezinu eventualnu ljubomoru?

Na koji način bi ih bilo najbolje naučiti na miran zajednički život te kako spriječiti eventualni napad mace na psića, osobito zato što će već za desetak dana njih dvoje morati provoditi nekoliko sati sami. Možda je bitno napomenuti u vezi socijalizacije ove mace: odrasla je "na flašici" tj. udomljena kao mače staro četiri-pet dana, ne izlazi iz stana. Inače na psa koji povremeno gostuje kod nas reagira ignoriranjem i nezainteresiranošću a prema susjedinoj maci je izrazito nepovjerljiva.
Hvala, Sanja

O: Psi i mačke u istom kućanstvu se mogu naučiti mirnom suživotu. Iako možda nekada ne uživaju međusobno društvo ali nauče se tolerirati jedno drugo. Lakše je upoznati štene sa mačićem jer su oboje mladi i nisu imali neugodnih iskustava sa drugom vrstom. No, čak i starije mačke ili psi nauče međusobno ugodno živjeti ako se slijede neka osnovna i jednostavna pravila.

Dakle, nikada nemojte dozvoliti štencu da priđe Vašoj mački. Iako mislite da štene samo želi biti prijatelj no mačka će dozvoliti samo lagano njuškanje prije negoli trkom napusti prostoriju (što ste i primijetili). Psi vole loviti manja bića, ovo je dio njihova lovnog instinkta pa to ne znači da je Vaš pas zločest već samo slijedi prirodan instinkt. Ipak, ovo može raditi i iz čiste zabave. Stoga, štene najprije morate naučiti osnove poslušnosti kako bi mu mogli narediti da bude na mjestu kada je u istoj prostoriji sa mačkom. Na taj način je štene pod kontrolom dok se mački daje vremena steći samopouzdanje u okolini njega. No, i ako još niste savladali osnove poslušnosti, štene držite na povodcu kada je maca u njegovoj blizini. Nagradite psa u svakoj situaciji kada prestane izazivati mačku.

Zatim, dozvolite mački da priđe štenetu, istražuje ga i njuška ali pažljivo promatrajte ako bi štene krenulo u izazivanje mačke. Ako ovo držite pod nadzorom Vaša će mačka steći povjerenje u Vas ali i u štene i shvatiti da joj se ništa loše ne može dogoditi.

Dakle, mačka shvaća da dijeljenje životnog prostora sa psom i nije tako loše. Naime, psi i mačke po prirodi nisu konkurencija te je stoga i upoznavanje i međusobno toleriranje puno jednostavnije negoli kada se radi o dvije mačke.

Sljedeće, omogućite Vašoj mački mjesto gdje se može sakriti ako to želi. Nemojte forsirati upoznavanje. Mački dozvolite da istražuje sve što se tiče psića ali svakako psića držite pod kontrolom kako bi se osjećala sigurnom. Smatra se da je potrebno i oko 8-10 tjedana da mačka prihvati svojeg psećjeg sustanara.

Nagradite svaku pozitivnu reakciju između njih, bilo da se radi o mirnom prolasku mačke kraj psića ili ignoriranje mačke od strane psića. Isto tako, zabavite psića igranjem i vježbanjem jer redovite aktivnosti pomažu da pas ostane miran kada je u blizini mačke.

U svakom slučaju, kada izbivate od kuće, psića i mačku držite odvojeno. Ovo ne znači da ćete odvajanje trebati provoditi doživotno ali svakako u početku dok nećete biti sigurni da neće jedan drugome načiniti ništa nažao. Mačku možete smjestiti u zasebnu prostoriju a vodite računa da ima na raspolaganju posudu za vršenje nužde, igračke, hranu i vodu.

Ne treba isključiti činjenicu kako su mačke iznimno vezane za rutinu i ustaljeni način života te da dolazak šteneta uvelike remeti red i interakcije sa Vama. Kako bi joj pomogli lakšem prevladavanju ovakve stresne situacije u prehranu joj možete dodati Bachove kapi koje će joj smanjiti tjeskobu. Također, možete upotrijebiti i mačje feromone (Ceva Feliway) koji će uvesti harmoniju u Vašem domu.

Za sve dodatne informacije o navedenim proizvodima slobodno se obratite veterinarima Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr