Povratak

Upala pluća: kataralna bronhopneumonija ili krupozna upala pluća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam mačka koji star oko 7 mj, jednu noć nije spavao kod kuće i nije ga bilo tokom dana, vratio se sav nikakav, iscrpljen, bespomoćan, nije htio ništa jesti ni piti i par puta je povratio. Otišli smo idući dan odmah veterinaru i prvo je rekao da je jaka dehidracija u pitanju i dobio je infuziiju i nekakve injekcije još. Taj dan mu nije bilo bolje i odmah smo ga navečer opet odveli jer je teško disao i nije otvarao oči, nije imamo nikakvih reakcija. Tada mu je vetrinar ustanovio upalu pluća, opet je dobio infuziju glukoze i fiziološke i antibiotike, sutradan smo opet morali ici pa je dobio vitamine. To vec traje 3 dana negdje i dalje jako teško diše, stalno pogledavamo dali uopće diše. Zanima me da li mu ikako mogu još dodatno pomoći? I da li imate ideju kako je to mogao dobiti, s obzirom da mu dajemo i vitamine i dobro ga hranimo i pazimo. Ne jede ništa, ja mu dajem malo vode sa špricom po par kapi to proguta ali jedva, jako malo se kreće. Koliko će to trajati? Jako se pati i želim mu pomoći no neznam kako. Pomozite. Andrea


O:
Upala pluća se najčešće javlja kao kataralna bronhopneumonija ili kao krupozna upala pluća.
Kataralna bronhopneumonija je bronhalnog porijekla, a krupozna upala pluća je hematogenog porijekla. Sve upale pluća započinju s bronhitisom.  Upalu pluća mogu uzrokovati bakterije i virusi, koji u pluća mogu dospjeti izvana aerogenim ili hematogenim putem ili saprofiti koji žive u zdravom tijelu i ako padne opća otpornost organizma dospiju u pluća i postanu patogeni. Simptomi bolesti su visoka temperatura, životinja je apatična, konjuktive su zažarene, javlja se iscjedak iz nosa, disanje je ubrzano i plitko, bilo je ubrzano. Male životinje kao što su psi, mačke leže u pravilu na bolesnoj strani. Mogu se javiti i komplikacije.

Bakterijske upale pluća uspješno se liječe antibioticima, ali za one čiji je uzročnik virus ne postoji ciljana terapija. Antibiotici su u tom slučaju potpora i preventiva sekundarnim infekcijama, no organizam se sam mora othrvati infektu. Stoga je važno da životinja dobiva infuzije glukoze i fiziološke otopine koji će je stabilizirati u ovom kritičnom periodu.
Mačku možete dati i neki od medicinskih programa prehrane: konzervice "a/d", "Recovery", "High calorie" ili "Convalescence". Svi ovi programi lako su probavljivi i već u malim količinama pomažu organizmu u oporavku. Preporučila bih i "Calopet" pastu koja je energetski i vitaminsko - mineralni dodatak, a sadrži i omega-3 te omega-6 masne kiseline koje, između ostalog, imaju protuupalni učinak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr