Povratak

Upala usne šupljine kod mačaka ili stomatitis (limfoplazmatični gingivitis, faringitis )

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Moj mačak ima 3 godine. Nije kućni,već živi u vrtu. Oduvijek je bio zdrav,osim što se rodio u patuljastoj veličini (duplo je manji od ostalih mačaka iz legla). Nije lutalica i stalno je kod kuće. Nedavno je počeo jako sliniti i ima nekoliko proreza u desnima iz kojih krvari.Usput,ima i loš zadah (prije ga nikad nije bilo), i prljave,zatvorene oči,te prljav nos. Svi ostali ljubimci su zdravi i bez problema, pa se nije mogao zaraziti. Prije 5 dana pojeo je guštericu,a  jučer sam na jednom forumu pročitao da gmazovi mogu biti bakterijske bombe za mačke. Sada ne može jesti suhu hranu i hranu u većim komadima. U mom kvartu počeo se motati neki agresivni mačak, pa sam pomislio da je sve to od posljedica ranjavanja u tučnjavi, ali nisam baš siguran u to.Hvala. Moris


O: Upala usne šupljine kod mačaka ili stomatitis (limfoplazmatični gingivitis, faringitis ), je uobičajeno oboljenje koje može preći u kroničnu upalu sa ulceracijama (ranicama) na mekom tkivu navedene šupljine. Više faktora utječe na razvoj oboljenja, najčešće uz loš imunološki status koji pogoršava preosjetljivost na razne bakterije usne šupljine, iziritiranost sluznice ustiju, virusi, metaboličke bolesti i preosjetljivost na ljekove.



Najčešće proces započinje duboko u ustima (pregib između gornje i donje čeljusti), vidljivo je crvenilo, natečenost, ulceracije te su također uočljivi slijedeći simptomi poput anoreksije, gubitka težine, loš zadah, otežano gutanje, pojačano slinjenje, krvarenje desni ili gingive. Navedeni simptomi kod Vašeg ljubimca podudaraju se sa gore anvedenim uzrocima, odnosno potreban je pregled kod veterinara (krv, RTG da bi se točno dijagnosticirao glavni uzrok (neoplazije, eozinofilni granulom ,FIV, FeLV, upala korijena zubiju i čeljusnih kostiju). Prema zatečenom stanju veterinar određuje daljnju terapiju u koju mogu biti uključeni antibiotici, kortikosteroidi,kirurški zahvat.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr