Povratak

Upala usta u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mačka starog oko 3 godine i zbog jake krvave upale zubnog mesa su mu izvađeni zadnji gornji i donji zubi. Bio je nekoliko puta na terapijama po 10 dana Stomorgylom 2 i od tada se stanje malo popravilo, ali u zadnjih par mjeseci mačak opet ima, ali samo na donjoj čeljusti jako crveno meso zbog čega sam mu ponovno davala u dva navrata po 10 dana Stomorgyl tablete, ali crvenilo nije nestalo i nisam vidjela baš nikakvog poboljšanja na donjoj čeljusti mačka. Međutim, mačak je veseo, pun energije i normalno jede (od Hill'sa Oral Care granule), čak se i udebljao. Zanima me je li moguće da tablete Stomorgyl više ne djeluju i da mu više te tablete ne vrijedi davati jer je možda na njih od česte uporabe stekao otpornost i što me posebno zanima, može li mačak normalno živjeti i s upalom zubnog mesa, a da mu to ne smeta, jer kao što sam rekla, veseo je, ima dobra apetit i ponaša se normalno? Kamelija

O: Mačke su obično sklone kroničnim upalama usta kao što su gingivitis (upala desni) i stomatitis (upala usne šupljine).

Postoji više faktora koji dovode do ovakvog obolijevanja među kojima je najčešća preosjetljivost ili alergijska reakcija na bakterijski plak. Od ostalih uzroka treba svakako spomenuti bolesti pout mačje leukemije (FeLV), virusa mačje imunodeficijencije (FIV), kalicivirusa, zaraznog peritonitisa (FIP) i Bartonelle henselae.

Terapija stomatitisa i gingivitisa se obično provodi redovitim čišćenjem zubi kod veterinara, svakodnevnom njegom kod kuće (četkanje) te pravilnom i kvalitetnom prehranom. Kod kroničnih slučajeva kada je bolest već napredovala jedino je rješenje kompletno vađenje zubi. Upotreba antibiotika, kortikosteroida i drugih lijekova nažalost nema dugoročnih rezultata u liječenju.

Stomorgyl je makrolidni antibiotik koji djeluje na gram – pozitivne bakterije poput stafilokoka, streptokoka, klostridija i nekih vrsta bacila te na gram-negativne bakterije kao što su Fusobacterium spp. i Bacteroides spp. Budući da, kao što sam gore navela, uzroci gingivitisa mogu biti mnogobrojni odnosno da nije riječ samo o bakterijskoj infekciji to je vjerojatno razlog zašto Stomorgyl više ne djeluje. Ja bih Vam svakako savjetovala da Vašeg ljubimca odvedete na pregled kod veterinara koji će na temelju pregleda utvrditi o čemu je točno riječ i savjetovati Vas o najprikladnijoj terapiji.

Iako za sada mačak nema nekih ozbiljnijih simptoma, gingivitis može dovesti do jakih bolova i odbijanja hrane, pojačanog slinjenja, krvarenja desni, neugodnog zadaha te promjena u ponašanju (agresivnost, iritacija, depresija itd.). Neki veterinarski stomatolozi vjeruju da što je duže mačka na gore navedenim lijekovima to će vađenje zubi biti manje uspješno, a oporavak sporiji. Iz toga razloga, ako je vađenje zubi indicirano, onda se to svakako preporuča napraviti što ranije.

U svakom slučaju, preporuka je da se o promjeni terapije i općenito načinu liječenja konzultirate s Vašim veterinarom.

Nešto više o gingivitisu i stomatitisu kod mačaka možete pročitati i u odgovoru kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr. vet. med. naslovljenom Gingivitis (upala zubnog mesa), stomatitis (upala usne šupljine) i FIV.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr