Povratak

Upotreba Stomorgyl tableta kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pred dva tjedna sam bio sa svojim mačkom kod veterinara (prvi put). Mačak je star 2 i pol godine. Zbog sumnje da je zaražen sa nekakvim virusom i da ima upalu zubnog mesa, veterinar mi je prepuručio da koristim Stomorgyl 10 tablete i pfizer vmp. Svaki dan po jednu tabletu. S tim da mu Stomorgyl dajem samo pola dnevno. U uputama za taj lijek piše da su to tablete za pse i da se ne smiju lomiti.  Moj mačak ih koristi već dva tjedna i nisam još primjetio da mu smeta. Molim Vas objasnite mi smijem li mu nastaviti davati te lijekove i smijem li ih lomiti na pola. I postoji li lakši način davanja lijeka, s obzirom da mu ga moram na silu gurati duboko u usta  jer  mi  ga  više puta  ispljune van. Nije mi svejedno kad ga moram

svaki dan mučiti da proguta lijek.
Danijel

O:  Stomorgyl je antibiotik širokog spektra namijenjen mačkama i psima za oralnu uporabu. U svojem sastavu posjeduje kombinaciju spiramicina i metronidazola, koji u određenim koncentracijama čine Stomorgyl 2, Stomorgyl 10 i Stomorgyl 20.

Stomorgyl tablete mačkama i psima se daje p/o 1x dnevno u dozi od 75.000 i.j. spiramicina po kg tjelesne mase ljubimca i 12.5 mg metronidazola po kg tjelesne mase ljubimca. Stomorgyl 2 tablete namijenjene su liječenju mačaka i malih pasa, a Stomorgyl 10 i 20 prikladne su u liječenju srednje velikih i velikih pasmina pasa.

U napomenama za ovaj lijek se navodi da se ove tablete ne smiju lomiti ili usitnjavati. Razlog leži u činjenici da se unutar ovih tableta nalaze dva antibiotika u svojim različitim koncentracijama. Stoga, ako se tablete lome, zbog moguće nejednake distribucije pojedinog antibiotika širom same tablete, nepravilni omjeri pojedinih koncentracija neće polučiti željenim uspjehom. Također, ove tablete se ne bi smjele lomiti ili usitnjavati kako bi se osigurao integritet same tablete (jezgra tablete, obloga tablete) te na takav način omogućila resorpcija preporučenih količina djelatnih tvari na "pravom" mjestu.

Iz tog razloga, kod mačaka i manjih pasa se opredjeljuje za Stomorgyl 2, koji se onda prilagodi samoj tjelesnoj težini ljubimca, odnosno, potrebi. Proizvođač preporučuje korištenje Stomorgyl 2 tableta na taj način da se ljubimcima daje jedna tableta na svaka 2 kilograma tjelesne težine jedanput na dan tijekom 5-10 dana.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se ponovno obratite i konzultirate sa svojim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr