Povratak

Ušne šuge u mačaka i pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

 

P: Vlasnica sam mačke stare oko 5,5 mjeseci koju sam udomila prije mjesec i pol dana. Budući sam u ušima primjetila veće naslage cerumena , zaključila sam da moja mačka ima ušne šugarce te ju odvela veterinaru na pregled. Veterinar mi je prepisao ampulu koju sam odmah mački nanjela na kožu, nije mi propisai nikakave kapi. Preporučio je da mački redovito čistim uši s baby uljem pomoću štapića za uši. Isto sam činila redovito, zadnjih mjesec dana te uspjela očistiti veći dio ušiju od naslaga. No u unutrašnjosti oba uha još uvijek primjećujem nešto naslaga a pri čišćenju ne želim ići preduboko da maci nebi povrijedila uho. Moje pitanje je da li da nastavim čišćenje (budući maca još uvijek povremeno trese glavom) ili da ju ponovno odvedem veterinaru (iako nije preporučio kontrolu) budući nisam sigurna da li su šugarci nestali?  Larisa

O: O ušnim šugarcima kod mačke možete pročitati u odgovorima koji su objavljeni unutar sljedećih tema: 
Ušni šugarci, Ušna šuga i treći očni kapak kod mačića, Ušni šugarci u mačaka 

Ampule koje djeluju i protiv ušnih šugaraca su Stronghold ampula i Advocate ampula.

Stronghold ampulu za liječenje i suzbijanje ušne šuge pasa i mačaka dostatno je primjeniti jednokratno. Mjesečnom primjenom spriječit će se eventualna reinfestacija ušnim šugarcima. Advocate ampula se za suzbijanje ušnih šugaraca jednokratno aplicira.
 
Prije terapije ušne šuge preporuča se očistiti zvukovode invadiranih životinja cerumenoliticima, tj. tekućinama koje otapaju cerumen, a mogu dospijeti u zvukovod jer je kontraindicirano čistiti uši štapićima jer se cerumen može samo još više utisnuti u uho. Cerumenolitik otapa cerumen i životinja ga tresenjem glave izbaci van, a mi masiranjem uške pomažemo da se što bolje raspodijeli u uhu i rastopi cerumen. Neki od cerumenolitika su Otifree otopina, Adolac, Canina balzam za uši, Beaphar za čišćenje uha i Orme naturali balzam za uši.
 
Ako je nužno, odgovarajućim kapima za uho treba smanjiti eventualan svrbež ili paralelnu infekciju bakterijama.
 
Preporuča se 30 dana nakon tretmana ampulom ili nakon terapije kapima ponoviti pregled uha da se odredi da li treba ampulu ponoviti ili nastaviti kapati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr