Povratak

Vaginalni iscjedak kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam macu staru 8 mjeseci. Sa 6. Mj. je dobila cjepivo protiv trudnoće, no već otprilike tjedan dana iz vagine joj teče iscjedak koji ne stigne polizati pa joj se još i lijepi na dlaku. Probala sam čistiti, ali ne ide. Malo je smršavila, jede normalno. Pročitala sam što bi to moglo biti na vašoj stranici, ali me zanima koliko otprilike košta sad jedan takav pregled i terapija jer mi je malo problem s kunama.
Unaprijed hvala na odgovoru. Željka


O: Iscjedak iz vagine može općenito biti proziran i vodenast (serozni), krvav, gust i sivkasti, žuto–zelenkasti (gnojni) ili tamno zeleni do crni (nakon poroda). Ovisno o okolnostima, iscjedak se u nekim slučajevima smatra normalnim, ali ipak najčešće ukazuje na neku bolest spolnog ili mokraćnog sustava. Osim samog iscjetka simptomi koji se mogu najčešće opaziti su lizanje vagine, trljanje stražnjicom o pod, kapljice krvi, letargija, povišena tjelesna temperatura, pojačano uzimanje vode, pojačano mokrenje ili pak nemogućnost mokrenja, odbijanje hrane, povraćanje i sl.

Uzroci mogu biti mnogobrojni počevši od infekcija mokraćnog trakta i gnojnih infekcija maternice (piometra), infekcija ili trauma vagine, zaostale posteljice nakon poroda, smrti ploda, stranih tijela u vagini, inkontinencije pa do različitih tumora u urogenitalnom traktu. Pripravci na bazi estrogena koji se daju u određenim fazama spolnog ciklusa, kao i pripravci na bazi muških spolnih hormona pa čak i neki antibiotici mogu također dovesti do pojačanog stvaranja iscjetka.
 
Za točnu dijagnozu potreban je kompletan klinički pregled, krvna slika i rendgenski snimak, a po potrebi i ostale metode dijagnostike poput ultrazvuka, analize urina, vaginalne citologije i sl.

Terapija će naravno ovisiti o samom uzroku pa će u nekim slučajevima biti dovoljni antibiotici i potporna terapija dok će u drugim slučajevima možda biti potreban i operacijski zahvat (npr. sterilizacija odnosno uklanjanje jajnika i maternice). U svakom slučaju, više o tome će Vas informirati Vaš veterinar, kao i o konkretnim cijenama.

Općenito o vaginalnom iscjetku kod mačke i sumnji na gnojnu upalu maternice možete više pročitati u našim naslovima Iscjedak iz spolnog otvora mačke / Higijenske mjere u kontaktu s mačkom te Vaginalni iscjedak i sumnja na piometru (gnojnu upalu maternice).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr