Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Od kojeg proizvođača i koji puni naziv vakcine se koristi za cijepljenje protiv zaraznih bolesti 2-mjesečne mace? Da li vakcina Nobivac Tricat štiti od leukemije? Zahvaljujem puno, s poštovanjem...

O: Nabrojat ću Vam neke od vakcina koje se koriste u vakcinaciji mačaka:

FELOCEL -CVR (Pfizer AH) - liofilizirana vakcina protiv panleukopenije, zaraznog rinotraheitisa i kalicivirusne infekcije mačaka. Potkožna ili intra-muskularna aplikacija ovog cjepiva potiče u jedinki stvaranje specifičnih protutijela za uzročnike

prije navedenih oboljenja. Stariji ljubimci od 9 tjedana vakciniraju se dva puta s razmakom od 4 tjedna između prvog i drugog cijepljenja. Mlađe jedinke od 9 tjedana može se cijepiti tako da se nakon prvog cijepljenja cijepivo daje svakih idućih 3-4 tjedna, sve dok ljubimac ne navrši 12 tjedana. Docjepljivanje se obavlja jedanput godišnje.

LEUCORIFELIN (Merial) je trovaljana vakcina protiv panleukopenije i infekcije herpesvirusom i kalicivirusom mačaka. Vakcinacija se provodi na takav način da se ljubimci mlađi od 3 mjeseca vakciniraju dva puta. Prva doza se aplicira u dobi od 8 tjedana starosti, a druga nakon 2-4 tjedna. Ljubimci stariji od 3 mjeseca se vakciniraju također dva puta godišnje i to na takav način da se prvo daje Leucorifelin, a nakon 4 tjedna se daje Corifelin. Corifelin je tekuća komponenta prije navedene vakcine koja sadrži inaktiviranu frakciju herpesvirusa mačke te inaktiviranu frakciju pročišćenog antigena kalicivirusa mačke.

LEUKOCELL 2 (Pfizer Animal Health) je inaktivirana subjedinična vakcina protiv virusa leukemije mačaka. Vakciniraju se ljubimci u dobi od 9 i više tjedana starosti i to na način da se vakcinacija provodi dvokratno s razmakom od 3-4 tjedna između cijepljenja.

Kako Zakonodavac nije striktno propisao uporabu točno određenih cjepiva u svrhu vakcinacije mačaka protiv zaraznih bolesti, na tržištu se mogu naći i drugi proizvođači cjepiva te cjepiva u različitim kombinacijama. Stoga, za sve daljnje informacije vezane uz ovu temu savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru.

NOBIVAC TRICAT (Intervet International B.V.) je liofilizirana vakcina protiv rinotraheitisa, kalicivirusne infekcije i panleukopenije mačaka. Dakle, vakcinacijom ljubimca s ovom vakcinom ne postiže se zaštita ljubimca protiv uzročnika leukemije mačaka.

OZNAKE: