Povratak

"Višak mlijeka" nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo mačku koja živi u dvorištu ispred kuće. Nedavno je okotila, ali je desetak dana nakon okota izgubila mačiće. Mačiće nismo ni vidjeli jer ih je okotila negdje izvan dvorišta. Međutim, posljednjih nekoliko dana ima problem, budući da ima višak mlijeka koji joj očito smeta. Molim vas za savjet što napraviti i kako joj pomoći. Da li postoji opasnost od upale ili sličnih komplikacija? Filip

O: Prilikom ovakvih slučajeva "viška mlijeka", najčešća komplikacija koja može nastati je zaostajanja mlijeka u mliječnim kanilićima, te posljedično tome razvoj upale mliječne žlijezde (mastitis).

Prije svega treba razlikovati mastitis od prepunjenosti mliječnih žlijezda, što je katkad teško jer se simptomi dijelom preklapaju. Mastitis je upala mliječne žlijezde koja zahtjeva veterinarsku intervenciju, a prepunjenost se javlja neposredno poslije poroda prije potpune uspostave laktacije. Kod prepunjenosti mliječnih žlijezda opće stanje nije poremećeno, a ni tjelesna temperatura nije povišena. Prepunjenost mliječnih žlijezda liječi se primjenom toplih obloga i masiranjem. Takvim općim mjerama potiče se uspostava laktacije i sprečava zastoj mlijeka u mliječnim kanalićima. Zastoj mlijeka u kanalićima  pogodan je medij za naseljavanje bakterija i ako se pravovremeno ne prepozna nastaje infekcija - mastitis.

Više o mastitisu možete pročitati u odgovoru kolegice Davorka Balantin, dr.vet.med. na sljedećem linku:
http://www.pet-centar.hr/content/view/1009/70/

U ljekarnama Pet centra možete pronaći proizvode kojima možete, u slučaju pojave upale mliječne žlijezde, olakšati nastalo stanje. To su: "Permammas" emulzija za vanjsku primjenu (izdaje se na veterinarski recept) i "SunLitan losion" odnosno gel za vanjsku upotrebu (nije potreban veterinarski recept). To su preparati kojima se smanjuje bol, poboljšava lokalna cirkulacija, spriječava razvoj upale te djeluje antiseptički protiv bakterija i gljivica. Oba preparata se blagim utrljavanjem nanose na kožu mliječne žlijezde, te se na taj način vrši i masaža koja također pridonosi bržem oporavku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr