Odgovara:
 Andrea Babić, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije 1 mj. sterilizirali smo mačku i mačka. Jedu i dalje normalnu količinu hrane koju su jeli i prije operacije, samo što sad kupujemo hranu za sterilizirane mačke. Kojih 2 tjedna nakon operacije donji dio trbuha počeo im je visjeti, kao neki višak kože. Još su mladi, imaju oko 6 mjeseci, a nisu se ništa udebljali, osim tih "visećih trbuščića". Je li to normalno? Može li se to kako smanjiti? Unatoč operaciji još se nisu smirili, nego su, naprotiv, vrlo aktivni. Tihana.

O: Opisane promjene izgleda trbušćića Vaših mačaka nisu dovoljne za ozbiljniju procjenu njihovog stanja.

Otekline na ventralnoj strani trbuha u mačaka mogu nastati kao rezultat nakupljanja potkožnog masnog tkiva, a ta lokacija je tipično predilekciono mjestio za kastrirane mačke. Takva promjena često navodi vlasnike da se obrate za pomoć veterinaru sa sumnjom da je nastupila postoperaciona ventralna hernija (što je u slučaju muškog mačića ionako nemoguće jer se rez za kastraciju mužjaka izvodi na koži mošnje, a ne na trbuhu). Eventualne otekline na mjestima reza su moguće kao reakcija potkožja na šav trbušne stijenke (opet isključuje lokaciju te pojave kod mužjaka).

Ukoliko imate ikakve sumnje o zdravlju Vaših mačaka, svakako posjetite veterinara. Ukoliko je riječ (najvjerojatnije) o nakupljanju masnog tkiva, potrebno je korigirati količinu i vrstu hrane, te opseg aktivnosti.



OZNAKE: