Povratak

Začep (konstipacija) mačke nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku staru 7 mjeseci koja je prije tjedan dana sterilizirana. Što se tiče zahvata, sve je prošlo u redu, rana je lijepo zarasla, međutim zadnjih 3-4 dana prestala je biti živahna, već samo leži sklupčana. Primjetila sam da ne obavlja redovito veliku nuždu, tj. obavila je jučer, ali nalik kao na loptice s tim da jede, ali ne toliko koliko inače, pa me zanima da li ju možda muči zatvor stolice i što po tom pitanju poduzeti?
Unaprijed hvala. Nina

O: Većina mačaka ima jednu do dvije stolice na dan, no kod nekih mačaka se može dogoditi da imaju stolicu svaka dva ili tri dana. Takve mačke su sklone pojavi začepa.

Konstipacijom se može zvati stanje u kojem mačka ne defecira više od tri puta tjedno a stolica je tvrda, suha i u peleticama. Defeciranje je otežano, a pokreti crijeva bolni (grčevi). Što feces dulje zaostaje u nepomičnom debelom crijevu postaje teže da taj materijal nesmetano kroz anus izađe van.

Ako se doista radi o začepu, treba napomenuti kako ono s vremenom (5-8 dana) dovodi do nakupljanja toksina, što dovodi do brojnih zdravstvenih problema. Prvi znakovi koji se mogu primijetiti je zauzimanje stava i pokušaja defeciranja, ali bezuspješno, trbušna bol, napuhnutost, gubitak apetita, potištenost.

Ponekad se otežano defeciranje javlja nakon operacije jer na to mogu utjecati anestezija, lijekovi, ne uzimanje hrane  prije operativnog zahvata.  Također i nedostatna ili smanjena aktivnost, vrijeme oporavka. Do začepa može doći i zbog toga što se mačka suzdržava od defekacije zbog boli ili neugode ili kod nekih patoloških stanja kao što je kolitis ili bolesti donjih mokraćnih puteva. Uzrok može biti dehidracija koja je posljedica nedovoljnog uzimanja vode. Mačke su inače sklone piti manje vode nego ostale životinje, a razlog tome leži u njihovom porijeklu. Domaće mačke potječu od divlje mačke koja je nastanjivala sušna područja u kojima nisu imale stalno dostupnu vodu za piće. Osim navedenog, uzroci susprezanja od obavljanja velike nužde, pa posljedično tome i pojavi začepa, mogu biti u okolini. Primjerice,  mnoge mačke ne vole defecirati u nepoznatom okolišu, u nečistom pijesku ili na pijesku na koji je drugačiji od onoga na koji su naučile.

Što se tiče terapije, postoji više načina riješavanja opstipacije. Životinju je potrebno rehidrirati. Kod blažih opstipacija, davanjem laksativa pomaže se izbacivanje sadržaja iz crijeva. Laksativ navlači vodu u kolon i pomaže omekšavanje sadržaja i potiče peristaltiku crijeva. Važno je napomenuti da se prije davanja laksativa treba obavezno konzultirati sa veterinarom jer se mora utvrditi da li se zaista radi o začepu ili je u pitanju neko drugo stanje koje može otežavati defekaciju. Fekalna impaktacija je pojava kada se u kolonu formira velika masa suhe tvrde stolice, najčešćem kao posljedica kronične opstipacije. Takva masa uopće ne može izići van iz crijeva. Kod fekalne impaktacije se u terapiji  osim rehidracije, koriste i laksativi i klizme.

Savjetujem Vam da se obratite veterinaru koji je operirao mačku i koji će nakon što ju pregleda ustanoviti radi li se zaista radi o opstipaciji ili je uzrok promjenama koje ste naveli nešto drugo. Kada se nakon pregleda  postavi dijagnoza odrediti će se i odgovarajuća terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr