silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Nedavno je moja mačka dobila jednu malu bijelu buhu. Probala sam je odmah ukloniti sa sprejem protiv buha, ali mačka se odupirala i pobjegla. Nije je bilo 3 dana. Sada kad se mačka vratila, buha je postala puno veća i plava. Kakva je to buha i da li se može ukloniti sprejem ili treba ići veterinaru?

Hvala,

Matea


O: Prema opisanom, vrlo vjerojatno je u pitanju krpelj, a ne buha. Buhe su sitne i brze, bježe po koži životinje i skaču, dok se krpelji prihvate na jednom mjestu na koži i sišu krv.

Općenito o buhama možete pročitati ovdje.

O građi krpelja  možete pročitati ovdje

Razvojni ciklus krpelja sastoji se od 4 razvojna stadija: jaje, larva, nimfa i odrasli krpelj. Svi razvojni stadiji za svoj razvoj trebaju krv zbog čega parazitiraju na toplokrvnim životinjama kao nametnici koji sišu krv. Krpelji ne skaču i ne lete pa za prelaz na novog domaćina doslovno moraju doći u kontakt s njim, zbog čega se uspinju na visoku travu i nisko raslinje i čekaju dolazak domaćina. S obzirom na to da mogu osjetiti mirise i toplinu, krpelji osjete dolazak prikladnog domaćina, ispruže svoje prednje nožice i zakače se na životinju u prolazu. U pravilu, svaki razvojni stadij krpelja hrani se jednom (kroz 1-2 tjedna) za vrijeme svake razvojne faze, nakon čega se otpusti s domaćina i skriven u okolišu preobrazi u sljedeći stadij, koji onda odlazi na drugog domaćina i hrani se njegovom krvlju kako bi prešao u sljedeći razvojni oblik. Vrijeme potrebno za prijelaz iz jednog stadija u drugi varira ovisno o vrsti krpelja i uvjetima u okolišu.

O krpeljima na mačkama opširnije možete pročitati ovdje.

Kao što je navedeno, krpelja je važno što prije odstraniti sa životinje, za što postoje posebne pincete koje možete pronaći i u trgovinama Pet centra.

Osim toga, preporučljivo je macu zaštititi preparatima koji djeluju protiv krpelja.U trgovinama Pet centra možete pronaći Frontline ampule i Frontline sprej ,čije je djelovanje mjesec dana, zatim ogrlice Hobbycat s djelovanjem od 5 mjeseci. Osim toga, imamo liniju bioloških proizvoda Orme naturali u obliku ampula, spreja te ogrlica s Neem uljem koje djeluje repelentno na nametnike. Od bioloških preparata   u ponudi su još Herba max sprej, šampon te posip i Petsoft sprej.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: