Povratak

Zdravstveni problemi stare mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam macu staru 18 godina. Sve do prije 10 dana bilo u redu, ona je bila živahna i vesela, a sada samo spava i jako slabo jede, a nekako joj je i trbuščić napuhan i slabo stoji na zadnjm nogama.
Ivana

O: Kako za sve bolesti koje se pojavljuju u poznoj dobi naših ljubimaca vrijedi pravilo da će ih se lakše i jednostavnije liječiti ako se ranije dijagnosticiraju, upravo to Vam i savjetujem. Naime, problemi koji se pojavljuju kod Vašeg seniora su poprilično nespecifični, odnosno, česti su pratioci različitih oboljenja.

Tako, povećanje abdomena može ukazivati na različite probavne smetnje, parazite, tumorozne tvorbe,... Problemi sa stražnjim ekstremitetima mogu biti posljedica probavnih smetnji, ali i kao posljedica prirodnih promjena koje prate starost. Naime, kod starenja se češće pojavljuju različite degenerativne bolesti zglobova, a i slabija opskrbljenost mišičja hranjivim sastojcima, potencira otežano kretanje. Otežano kretanje može biti i uzrok različitih problema s kralježnicom, kostima, zglobovima, ligamentima, leđnom moždinom,...

Većinu bolesnih stanja prati promjene u ponašanju ljubimaca, odnosno, ljubimac češće spava i smanjen mu je apetit. Međutim, poznato je da i starije zdrave mačke više spavaju te da im je umanjen apetit.

U svakom slučaju, radi svoje sigurnosti i sigurnosti i zdravlja svog ljubimca savjetujem Vam odlazak kod veterinara. Isti će biti u stanju procijeniti trenutnu zdravstvenu situaciju ljubimca i dalje Vas informirati, odnosno, odgovoriti Vam na pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr