Povratak

Zubni kamenac i upala kod starijeg mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj mačak ima 11,5 godina. Bili smo kod veterinara danas i rečeno je da ima upalu zbog zubnog kamenca. Primat će inekcije par dana, a onda je doktorica rekla da bi trebao na čišćenje kamenca, što se obavlja pod anestezijom, ali da, pošto je star, može se dogoditi da se ne probudi iz anestezije, odnosno može umrijeti. Da li postoji neka druga mogućnost za liječenje?
Tanja

O: Zubni plak uzrokuje stvaranje gingivitisa, tj. upalu gingive ili zubnog mesa. Neuklonjeni plak se mineralizira i stvara kamenac unutar nekoliko dana.

Gingivitis vodi prema parodontitisu, tj. upali parodontalnog tkiva, koje posljedično dovodi do klimanja i ispadanja zuba. Razaranje tkiva samo je djelomično uzrokovano bakterijskom aktivnošću, a uglavnom joj je razlog upala.

Prehrana mačaka mekom hranom utječe na nakupljanje zubnog plaka. Ponudite maci dehidriranu hranu koja će postepeno, mehanički ukloniti plak.

Kad se jednom formira zubni kamenac, odstranjuje se ambulantno u općoj narkozi. Veterinar na kraju zube ispolira, a na vlasnicima je da nakon zahvata nastave prevenciju nastanka novog plaka.

Možete pokušati s medicinskom hranom, kao i s tzv. dental poslasticama (npr. Gimpet Denta) koje sadrže natrijev tripolifosfat i cinkov fosfat koji djeluju na kaliranje kalcija iz sline te sprječavaju daljnje stvaranje kamenca. Nastali plak ostaje dulje vrijeme mekši i grickalica/hrana će ga lakše ukloniti. Dugotrajno žvakanje stimulira lučenje sline i protok sline omogućava ispiranje svih krhotina kamenca sa zubiju.

U prehranu uvedite neku od suhih hrana čija je namjena prevencija i održavanje higijene zuba (npr. Hill's Oral Care ili Royal Canin Oral Sensitive za mačke) medicinska hrana (Dental Royal Canin). Pošto je riječ o staroj maci, često je problem primjena te hrane koja je izrazito tvrda jer starije mace pate od problematičnog i osljetljivog zubala. Royal Canin ima jedino mekanu hranu za stare mace "Oral mature", a također i Dog-denta-gel (koji se koristi i za mace) i može pomoči u održavanju bakterijske flore usta.

Znači, nažalost, ne postoji druga adekvatma metoda da se skine nastali kamenac, ali se može spriječiti njegovo daljnje stvaranje, a također i eventualno malo skidanje kamenca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr