Povratak

Činčila grize krzno - sumnja na gljivičnu infekciju / Grizenje i čupanje krzna uslijed psihičkog poremećaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam činčilu koja povremeno grize krzno, nez nam šta je u pitanju. Od prijatelja sam dobila neki beli prašak koji miriše na jabuku i isti izgleda kao da je vlažan, stavila sam jednu kašičicu praha u kupatilo za pesak i ista je prestala sa grižom. Molila bih Vas za objašnjenje zbog čega činčila grize krzno i koji je prašak u pitanju sa mirisom jabuke jer mi je prijatelj rekao da mu je dao rođak iz Hrvatske i da on ne zna šta je u pitanju. Unapred zahvalna pozdrav. Mica

O: Činčile imaju najgušće krzno od svih životinja, s više od 20.000 dlaka na kvadratni centimetar. Iz tog razloga, smatra se kako kožni paraziti (npr. buhe) ne mogu opstati u takvim uvjetima.


No, od kožnih oboljenja, u činčila se mogu pojaviti gljivične infekcije. Najčešći uzročnici su: Trychophyton mentagrophytes, Microsporum canis, te Microsporum gypseum. Klinički znakovi su gubitak dlake oko nosa, očiju, te prepona. Zatim, uočavaju se sitna oštećenja kože, prhut, ljuskice, te svrbež.

Gljivična infekcija se može pojaviti uslijed vlažnih uvjeta u okolini i nedostatne higijene kaveza, zatim kod bolesnog ili stresom oslabljenog organizma činčile, može se prenijeti zrakom, a nositelji gljivice mogu biti i druge životinje i ljudi.

Od oboljenja koja se manifestiraju stalnim nemirom i češanjem je i griženje krzna. Bolest je psihičke naravi, a još uvijek nije poznato zašto se takvo stanje javlja, no smatra se kako veliku ulogu ima nedostatna prehrana ili dosada, te stres. Jedan od simptoma je i čupkanje i žvakanje krzna. Žvakanje krzna ne smatra se normalnim ponašanjem i može biti posljedica dosade, stresa, siromašne ishrane, pretoplog okoliša ili pojačane hormonalne poremecaja. Majke mogu prenijeti ovaj poremećaj na mladunčad, a kod takvih životinja onda postoji sklonost pojavi ovog poremećaja. Gubitak krzna se najčešće opaža na ramenima, zglobovima nogu, šapama i bedrima.
 
Prepostavljam da se radi o prahu Fungi stop (Apetit, Vitakraft, Witte molen), koji nemamo u aktualnoj ponudi Pet centra. Fungi stop je prah koji se koristi za činčile, degue i zamorčiće. Sadrži koloidni sumpor. Prah se stavlja u pijesak u kojem se činčila kupa.

Savjetujem Vam da činčilu prvo odvedete veterinaru da se utvrdi ima li zaistagljivičnu infekciju. Na temelju pregleda i rezultata petraga može se utvrditi pravi uzrok gubitka krzna, a zatim odrediti daljnje postupke i terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr