Povratak

Činčila - pravilna ishrana i koprofagija, upala uha, društvenost i odluka o nabavci druge činčile

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam nekoliko pitanja i jako sam zabrinuta za zdravlje svoje činčile. Naime, muško je, ima 4 godine, cijeli život je proveo sam i u kavezu kod lošeg vlasnika. Prije mjesec dana je dospio u moje ruke i od tada puno vremena provodi van kaveza, puštam ga po sobi gdje nema kablova i samo je drveni namještaj oko njega. Otkada je došao sve je super bilo, dopušta mi da ga mazim, super jede, kaka i općenito je sve bilo savršeno. U velikoj je prostoriji, temperature oko 18 stupnjeva, zračim je često. Nikada nije bio na propuhu ili bilo što tako, niti na višim temperaturama. Međutim, prije nekoliko dana sam primjetila neke razlike u ponašanju. Jučer je počeo jesti vlastiti izmet u toj mjeri da skoro ništa ne pušta da izađe skroz iz njega, već uzima direkt iz analnog otvora. Jede i ostalu hranu što mu dajem i koju ima u kavezu, znači palente, rogač, dopunska hrana, puuuno sjena, voda, grožđice,  (jabuke uopće ne voli, kao ni mrkvu) itd. Kupa se svaki 2. dan. Također, uz jedenje vlastitog izmeta, primjetila sam kroz zadnjih nekoliko dana da naginje glavicu na jednu stranu i 2-3 puta kroz taj period sam ga vidjela da si češe uho, tj područje pored uha. Gledala sam mu unutar uha i nisam primjetila ništa neobično.

Kada izađe iz kaveza, ponaša se sasvim normalno, lijepo skače, trči, nije dezorijentiran, niti se tada krivi, samo i dalje jede svoj izmet. Nažalost, živim u gradu gdje ne postoji veterinar za male životinje. Također, večeras sam čula kako je 2 puta kihnuo. Čitala sam da krivljenje glave može upućivati na upalu srednjeg uha pa me zanima možete li mi reći nešto više o tome, i da li je ikako moguće dobiti antibiotik ili bilo što da bi mu pomoglo bez odlaska  veterinaru jer mi je zaista daleko i praktički nemoguće je doći do njega. Također, da li je nužno nabaviti mu sada partnericu jer je cijeli život bez nje a ja zaista puno vremena provodim sa njim.
Unaprijed hvala i nadam se da ćete mi pomoći i smiriti me! Antonija

O: Činčile su biljojedi, a njihova prehrana bazira se na sijenu i peletama, odnosno gotovoj hrani za činčile. Svježe povrće  treba davati u manjim količinama, a voda treba biti stalno dostupna. Voće također treba davati u manjim količinama i to čak svaki drugi ili treći dan, jer previše šećera iz voća može dovesti do probavnih smetnji. Sijeno mora biti dostupno cijeli dan.  

Budući da je biljna hrana teže probavljiva, kod činčila se, kao i kod drugih biljojeda, razvilo nekoliko mehanizama koji omogućavaju njihov organizam dobije sve potrebne hranjive i esencijalne tvari. Nakon što činčila sažvače i proguta hranu, sadržaj prolazi kroz jednjak i želudac i dolazi u tanko crijevo gdje će biti resorbiran dio hranjivih tvari. Ostatak sadržaja dolazi u slijepo crijevo gdje se nalazi većina korisnih bakterija koje razgrađuju ovojnicu biljnih stanica i na taj način se oslobađaju hranjive tvari koje su se nalazile u stanici. U slijepom crijevu se formiraju cekotropi koji se još nazivaju i noćni izmet. Oni sadrže proteine, vitamine i druge hranjive tvari koje su potrebne činčili. Mekše su konzistencije od pravog izmeta i obavijeni sa malo sluzi. Cekotropi dalje dolaze u dio debelog crijeva koji se naziva kolon, gdje resorpcija nije velika, a zatim preko rektuma izlaze kroz anus van. Činčile ih, kao i kunići, zamorčići, hrčci i sl. uzimaju  najčešće direktno iz anusa i jedu. Na taj način dobivaju sve potrebne hranjive tvari koje nisu mogle biti iskorištene pri prvom uzimanju hrane i koje bi bez ovog mehanizma bile izgubljene. Dakle koprofagija je kod činčila normalna pojava.

Postoji mogućnost da Vaša činčila hranom nije dobivala dovoljno nekih od nutrijenata, pa je reagirala pojačanim  uzimanjem vlastitog izmeta. Obratite pažnju na kvalitetu prehrane koju Vaša činčila konzumira jer neizbalansirani obrok može imati teške posljedice za organizam.  Pokušajte joj ponuditi nešto novo, svakako neku od najkvalitetnijih gotovih hrana za činčile. Uz gotovu hranu, dodajte neki od vitaminsko-mineralnih pripravaka kako biste povećali otpornost organizma npr. VERSELE-LAGA Opti-Vit multivitaminski preparat  za sve glodavce 50ml.

Upala srednjeg i unutarnjeg uha je najčešće uzrokovana bakterijama, a može nastati kao posljedica širenja upale vanjskog zvukovoda, no bakterije mogu doći i hematogenim putem. Simptomi koji se javljaju su gubitak ravnoteže, glava nakrivljena na jednu stranu, padanje na stranu ili kretanje u krug, otežano uzimanje hrane, smanjenje ili potpuni gubitak apetita, škrgutanje zubima zbog mučnine, otežano kretanje, jaka bol, tresenje glavom, neurološki poremećaju poput otežanog treptanja, facijalne asimetrije, iscjedka iz očiju ili uha, itd. Osim bakterija uzroci upale mogu biti i paraziti, gljivice, strano tijelo, tumori, i dr.  Nažalost, opisani simptomi nisu dovoljni da bi se potvrdila upala srednjeg uha. Potrebno je napraviti pregled životinje te pregled zvukovoda otoskopom. Na taj način može se vidjeti stanje zvukovoda i bubnjića. Samo na taj način se može postaviti točna dijagnoza i odrediti terapija s obzirom na vrstu uzročnika. Kod primjene antibiotika treba biti oprezan jer upotreba krivog antibiotika i nepravilna doza mogu dovesti do ozbiljnih posljedica pa i do uginuća životinje. Postoje antibiotici koji se nikada ne smiju koristiti kod glodavaca i kunića.

Što se tiče Vašeg pitanja o tome trebate li Vašem ljubimcu nabaviti partnericu, teško je dati precizan odgovor. Činčile jesu društvene životinje i zahtjevaju puno interakcije. Ako im se ne može pružiti dovoljno pažnje bolje je držati dvije činčile jer će u protivnom jedna, uz nedovoljno pažnje biti usamljena. Dvije činčile se mogu međusobno igrati i komunicirati i na taj način neće biti ovisne o vlasniku. Treba napomenuti da se kod nabave nove činčile i stavljanja u isti prostor u kojem se već nalazi jedna odrasla životinja može javiti problem ne slaganja i sukobljavanja. Takve životinje treba razdvojiti da ne bi došlo do međusobnog ozljeđivanja.  Postoje velike razlike u karakteru svake pojedine činčile, neke su umiljate i plahe, a neke dominantne. Ženka činčila može biti duplo veće i teža od mužjaka, što znači da ga, ako dođe do sukoba, može ozbiljno ozlijediti. Ako svom ljubimcu posvećujete dovoljno vremena i omogućavate mu dovoljno kretanja i igre, nema potrebe za nabavkom nove životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr