Povratak

Činčila spava u neuobičajenoj pozi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam činčilu več skoro godinu dana i stvarno sve super. Živahna je, jede, ima dobru stolicu i nikakvih problema nema niti je bilo. E sad, u zadnje vrijeme sam ju počeo viđati kako spava na boku. Prije se uvijek onako skupila i na sve četiri spavala ili na zadnjim nogama ali ovo mi je postalo čudno. Da li ima razloga za brigu ili je to normalno? Tražio sam malo po internetu ali ništa konkretno nisam našao. S poštovanjem, Goran

O: Uzgajivači povezani uz uzgoj ove životinjske vrste kao i sami vlasnici navode da je ležanje na boku kod činčila u potpunosti normalna pojava, odnosno sama ne ukazuje na određeni zdravstveni poremećaj. Tako, nije rijetkost da činčile prilikom spavanja zauzimaju i poprilično neuobičajene poze, kao što su ležanje na leđima (najčešće ispod pregrada ili polica u gajbici), ležanje na pregradama na način da im glava i prednji dio torza lagano vise prema dnu gajbice, upotrebljavajući predmete ili igračke kao jastuk, "smotani" s drugim činčilama u kavezu,... Nerijetko se navodi da ljubimci zauzimaju za njih "neuobičajene" poze prilikom spavanja samo u onim slučajevima kada se isti osjećaju sigurno.
Ako želite biti potpuno sigurni, savjetuje se da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca kao i utvrditi njegovo zdravstveno stanje te Vam odgovoriti na sva daljnja pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr