Povratak

Afrički tvor - zaštita od buha i ušnih šugaraca / Primjena i djelovanje Advocate ampule

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam malu tvoricu staru godinu dana i problem s buhama. Kupujem u Vašem dućanu Advocate  proizvod protiv buha (za male mace i afričke tvorove do 4 kg) i malo sam zbunjena. Na uputama piše da je za mačke do 4 kg protiv buha, larva, valjkastih crva, srčanog crva i ušnih šugaraca, a isti taj proizvod za tvorove je samo protiv srčanog crva i buha. Molim Vas, ako Vam nije problem, da mi objasnite kako to da kod afričkih tvorova ne sprječava ušne šugarce, koji su također veliki problem kod tvorova? I kako djeluje Advocate te što je sve potrebno napraviti da se riješim buha i spriječim ponovni dolazak istih? Moja tvorica je nešto mršavija od 0,8 kg i tek nakon toga sam primjetila da se ne smije davati za tvorove lakše od 0,8 kg. Hoće li doći do kakvih problema i ako da koji su to problemi? Što mogu očekivati s obzirom na to da sam joj dala dozu koja nije preporučena? Nadam se da ćete mi odgovoriti kako bi mi sve bilo malo jasnije. Ugodan dan Želim! P.

O: Na afričkim tvorovima se najčešće može uočiti mačja buha, a osobito ako tvorić ne izlazi van stambenog prostora.

Više o životnom ciklusu mačje buhe pisala je kolegica Tanja Krulc, dr. vet. med. u svom odgovoru Mačje buhe.

Moram posebno naglasiti kako je istovremeno, uz tretiranje kućnog ljubimca primjerenim sredstvom protiv ektoparazita, potrebno tretirati i njegovu okolinu (ležaj, kavez; tepihe, dekice, namještaj, parkete u Vašem stambenom prostoru) sprejevima protiv nametnika (Orme naturali Protection Indoor sprej, Biokil, Pet soft, Bio-Insect Shocker, Capha Des Clean). Bit je poprskati što veću površinu, po mogućnosti izaći iz stana da sve bude zatvoreno i tako ostaviti par sati. Nakon toga sve prozračiti (buhe i njihove larve ne podnose sunce i niske temperature) te postaviti deke i tepihe na sunce i vjetar, stan usisati i vrećicu iz aparata baciti odmah, a cijeli ovaj postupak ponoviti još u dva navrata s razmakom od tjedan dana.

Izdvojila bih Indoor Protection sprej koji kombinacijom neemovog ulja, esencijalnih ulja mente i limuna stvaraju zaštitu od nametnika na ležajevima, namještaju, tepisima i na svim površinama s kojima su ljubimci u kontaktu. Ovaj losion sadrži prirodne sastojke koji nikako ne štete ljudima i okolišu.

Također, svakako imajte na umu kako borba protiv buha zahtijeva mnogo vremena i strpljivosti.

Vezano uz problematiku ušnih šugaraca u afričkih tvorova; općenito se smatra kako svaki tvorić u svojem životnom vijeku može imati problema s upalom uha uzrokovanom ušnim šugarcima. Zaražavaju se od pasa, mačaka ili drugih tvorova, a ako su u kućanstvu istovremeno mačka i tvorić velika je vjerojatnost istovremenog obolijevanja osim ako životinje uopće nisu u kontaktu. Ukoliko životinjica boravi sama, redovitim održavanjem higijene slušnog kanala pojavnost ušne šuge je rijetka.

U prosjeku, za oko tri tjedna ušni parazit prolazi svoj životni ciklus, od jajašca do odraslog oblika. Invazija ušnim parazitom je obično u tvorića vidljiva pojavom češanja oko ušiju i tresenja glavom. Redovito ovu pojavu prati iscjedak iz uha tamno smeđe boje i konzistencije voska, no samo po sebi navedeno nije dovoljno za dijagnostiku ušne parazitoze. Za postavljanje dijagnoze potrebno je načiniti bris uha te preparat pregledati mikroskopski na prisutnost na parazite.

Liječenje ušne parazitoze u tvorova je ponekad kompleksna. Naime, jajašca su otporna na liječenje, već se ono mora ponavljati u određenim intervalima čekajući vrijeme sazrijevanja, odnosno liječenje se ponavlja u intervalima sa razmakom od 1-3 tjedna. Većina lijekova koji se koriste u liječenju ušne šuge kod mačaka su sigurni za upotrebu i u afričkih tvorova, no ipak je za aplikaciju istih potrebna procjena u veterinarskoj ambulanti. Ako se radi o jačoj upali najprije je potrebno upalu stišati, a tek nakon smirivanja simptoma upotrijebiti lijekove sa djelovanjem protiv parazita. U liječenju se mogu koristiti i lijekovi poput Advocatea, no u ovisnosti o jačini invazije aplikacija se provodi jednom tjedno kroz nekoliko tjedana te jednom mjesečno kroz nekoliko mjeseci kako bi se infestacija ušnim parazitima stavila u potpunosti pod kontrolu. Istovremeno je potrebno tretirati prostor insekticidima kako bi se razvojni oblici u prostoru uništili.

Općenito se smatra kako se u onih kastriranih ili steriliziranih jedinki lučenje ušnog voska znatno smanjuje, a time i pogodovni čimbenici za namnažanje ušnog parazita. Ujedno, ovim zahvatom se smanjuje i potreba za čestim čišćenjem slušnog kanala (inače se ukazuje potreba za čišćenjem uha jednom u dva do tri tjedna).

Istraživanja od strane samog proizvođača Advocate ampulice pokazala su kako je preparat djelotvoran i protiv ušnih šugaraca u tvorova, no koji je razlog što on nije registriran kao takav, nije mi poznat. Poveznica bi se mogla povući uz nužnu potrebu postavljanja točne dijagnoze u veterinarskoj ambulanti i redovitih kontrola kako se ne bi terapija poduzimala mimo etičkih načela, a sve u svrhu sprječavanja komplikacija koje mogu nastati neprimjerenom upotrebom određenih lijekova (česti recidivi, prelazak u kronični oblik, slabljenje ili gubitak sluha komplikacijom bakterijskom upalom ili neprimjerenom upotrebom preparata).

Prema uputi za Advocate ampulu za male mačke i afričke tvorove stoji kako ona u tvorova djeluje na mješovitu invaziju ektoparazitima i želučano-crijevnim oblićima profilaktički i u svrhu suzbijanja invazije. U svrhu suzbijanja infestacije buhama jednokratnim se tretmanom sprječava nova infestacija kroz tri tjedna, a u slučajevima jakih invazija ponekad je aplikaciju potrebno ponoviti nakon 2 tjedna. Također, proizvođač navodi kako se ne preporučuje primjena na tvorovima lakšim od 0,8 kg, no provedena istraživanja podnošljivosti preparata pokazala su kako tvorovi podnose (bez klinički vidljivih štetnih utjecaja) i do 5 puta veće doze od preporučene apliciranu 4 puta u razmacima od 2 tjedna. No, u slučaju unosa preparata na usta u pojedinih životinja će se javiti prolazni neurološki simptomi poput ataksije, tremora, znakova na očima (proširenje zjenica, smanjeni pupilarni refleks i nistagmus) te poremećaji u disanju, slinjenje i povraćanje. U takvim okolnostima treba poduzeti simptomatsko liječenje.

Svakako treba napomenuti kako su moguće reakcije povećane osjetljivosti na mjestu nakapavanja (cvrenilo kože, prolazni svrbež i sl.), što uzrokuje i promjene u ponašanju (potištenost, uzbuđenost i gubitak apetita) te je u tom slučaju potrebno o tome obavijestiti veterinara, Centar za nuspojave veterinarsko-medicinskih proizvoda te Nositelja odobrenja za promet u Republici Hrvatskoj.

Nadam se da će Vam navedene informacije biti korisne.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr