Povratak

Afrički albino jež / Pojava vanjskih parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Prije dva tjedna sam dobila afričkog albino ježa.  Prvih par dana je bio vrlo pitom i dao se nositi na rukama. nakon toga je počeo malo grickati, puhati i kostriješi se. Primijetila sam da se često češka, te pretpostavljam da ima buhe. Pošto nemam baš puno informacija o njemu zanima me da li je moguće da ima buhe i da je radi toga razdražljiv? Da li da upotrijebim one ampulice za mačke protiv buha na svoju ruku ili bi ipak bilo pametnije otići kod veterinara? Unaprijed Vam hvala! Silvija


O: Većina ježeva ima vanjske parazite. Pogotovo je to slučaj ako samim ljubimcima nisu osigurani optimalni uvjeti života ili su isti izuzeti iz prirode. Od vanjskih parazita, najčešće se spominju buhe. To su crveni do smeđi poprilično mali paraziti koji se na svojem domaćinu hrane sisajući mu krv. Pripadaju u beskrilne insekte s dobro razvijenim zadnjim parom nogu koji im služi za skakanje.
Mnogi uzgajivači ove vrste životinja navode da se njih može poprilično lako riješiti primjenjujući neke od preparata protiv vanjskih parazita namijenjenih tretiranju kaveznih ptica.



Naime, razlog zašto se ne koriste preparati namijenjeni protiv vanjskih parazita na psima i mačkama jest i činjenica da mnogi takvi preparati mogu štetno djelovati na zdravlje ljubimca. Iz tog razloga, savjetuje se primjena blažih antiparazitika te su se među njima najbolje pokazali preparati namijenjeni za tretiranje i zaštitu kaveznih ptica protiv vanjskih parazita.
 
Paraziti na koži ljubimca mogu uzrokovati različite reakcije, kao što su češanje i iritaciju na koži, crvenilo,... Naravno, ne smije se isključiti i posljedična razdražljivost ljubimca.
 
Osim buha, na ježevima je moguće pronaći i mnoge druge vanjske parazite. Tako, često se spominju krpelji, grinje, uši. Svi prije navedeni paraziti mogu, između ostalog, uzrokovati razdražljivost ljubimca.
 
Iz svega prije navedenog, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru. Isti će moći pregledati ljubimca te odrediti najprikladniji pristup u tretiranju vanjskih parazita. Također, moći će Vam sa savjetima pomoći na koji način da osigurate optimalni i kvalitetni život ljubimcu.
 
Osnovne informacije o afričkim ježevima možete pronaći i u našoj web rubrici „Moj ljubimac“, na stranici Afrički patuljasti jež.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr