Povratak

Afrički patuljasti jež - bodlje i kupanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Malo sam po internetu razgledavao različite teme i videa i naišao sam na oko 10 videa gdje su afričke patuljaste ježeve kupali. Pa me zanima smije li se to raditi jer ja svoga ježića šećem svaku večer od 21h do 23h po cijelom dvorištu i ponekad se jako zamaže pa bi i njemu dobro došlo kupanje makar se sam očisti u piljevini u kavezu. Lijepi pozdrav, Renato

O: Bodlje su preoblikovana dlaka i iznutra su šuplje. Svaka bodlja ima poseban mišić (Musculus arrestor pili) koji upravlja njenim položajem. Kad su ugroženi, ježevi se sklupčaju u kuglu. To zahtijeva kompleksnu "suradnju" brojnih mišića, između ostalih Musculus caudo-dorsalis koji se proteže od korijena repa pa duž leđa i uspravlja bodlje i Musculus sphincter cuculi koji drži zivotinju sklupčanom i tako skriva nezaštićene dijelove tijela jer pravi ježevi nemaju bodlje na trbuhu, licu i udovima.

Jež u pravilu sam održava svoje tijelo i čisti ga lizanjem i trljanjem.

Voda nije štetna, ali sam čin kupanja može biti stresan za ježa. Savjetujem Vam da izbjegavate kupanje ako se ježić uspije sam očistiti ili eventualno brisanje vlažnom krpicom koliko je to izvedivo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr