zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Novi čuo sam da se afrički patuljasti ježevi smiju hraniti mačjom hranom. Je li to dobro za njih i može li se kukce uzeti iz prirode i dati im ili moram potražiti baš kukce iz prodaje? Također, u vašem prethodnom modgovoru vidio sam dsa im treba veliki kavez, bi li im ovakve veličine odgovarale ili su prevelike (66x44,5x30 cm ili 80x48,5x42 cm)?

Renato


O: Što se tiče prehrane afričkog patuljastog ježa držanog kao kućnog ljubimca, preporuča se prehrana gotovom hranom za mačke superpremium kvalitete jer jedino takve hrane ježu osiguravaju kvalitetan izvor bjelančevina koje njihov metabolizam zahtijeva s obzirom na njihovu prirodnu prehranu kukcima.

Što se tiče žive hrane, iz prirode se savjetuje uzimanje samo onih primjeraka kukaca koji žive na nezagađenim područjima. Dakle, nikako na prostorima ili livadama uz prometnice i slično.

No, kako se ježevi kao kućni ljubimci prehranjuju gotovo isključivo hranama za mačke, a prehrana se obogaćuje sa svježom hranom (povrćem i voćem), tako i Vi povremeno možete nagraditi svog ljubimca živom hranom, primjerice crvićima i/ili cvrčcima koji su u stalnoj ponudi Pet centar trgovina.

Veličina kaveza za patuljastog ježa svakako ne bi smjela biti premala jer su ipak životinjice koje se u svoje aktivno vrijeme mnogo kreću, a s obzirom na činjenicu kako se vole ukopati kavez mora biti primjerene dubine. Stoga, preporučila bih Vam veličinu kaveza od 80x48,5x42cm.