Povratak

Afrički patuljasti jež - ishrana, uređenje nastambe i bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Jučer sam dobila Vaš odgovor gdje mogu nabaviti ježa, ali bih se htjela što bolje pripremiti za njega, pa imam još neka pitanja u vezi toga. 1. S kojom hranom ga mogu hraniti? Pročitala sam da su ježevi skloni debljanju i bolestima, a ne želim da mi jež odmah ugine. 2. Iz čega ježevi mogu piti? Iz pojilice ili iz zdjelice? 3. Prenose li afrički patuljasti ježevi bolesti kojima se mogu zaraziti ljudi? Znam da će Vam možda trebati više vremena za odgovor, ali Vam unaprijed srdačno zahvaljujem. Vedrana

O: Ježevi su sitni sisavci, kukcojedi iz obitelji Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Postoji 16 vrsta ježeva podijeljenih u 5 rodova. Oni žive širom Europe, Afrike, Azije i na Novom Zelandu. Dvije su glavne grupe ježeva, a to je: europski jež koji je i zakonom zaštićen, i afrički jež, najčešće držan kao kućni ljubimac.

Afrički patuljasti jež hrani se prvenstveno kukcima - paucima i insektima, puževima...

No, za ježa kao kućnog ljubimca preporučuje se prehrana komercijalnom gotovom hranom za mačke koja sadrži sastojke koji su neophodni ovim životinjama. Iako velik dio njihove prehrane čine kukci, oni se smatraju pravim svejedima jer jedu gotovo sve, od mesne do biljne hrane. Ipak, osnova prehrane bi trebala biti dehidrirana hrana za mačiće ili posebna dehidrirana hrana pripremljena za ježeve koja se može obogatiti insektima kao što su crvi, skakavci i cvrčci, te glistama. Od voća i povrća se preporučuje: rajčica, špinat, mrkva, endivija, banana, naranča, dinja, jabuka. Preporučuje se, također, ponuditi ježu kuhano jaje ili svježi posni kravlji sir. Ježevi su isto tako jedni od kućnih ljubimaca sklonih debljanju pa tako ne treba pretjerivati s količinom hrane u obroku.

Što se tiče držanja, s obzirom da je to vrlo aktivna životinja, poželjno je osigurati prostraniji kavez i osmisliti ga tako da simulira uvjete u prirodi. Poželjno je na dno kaveza staviti deblji sloj stelje (piljevina, slama, sijeno ili sl.) kako bi mu se omogućio dovoljno duboki pokrov za ukopavanje, skrivanje i spavanje tijekom dana. Osim navedenog, u kavezu je neophodna posuda za hranu i vodu, kolut za trčanje i druge igračke. U osiguravanju optimalnih uvjeta, odnosno u oponašanju uvjeta sličnih onima koje bi ljubimci imali u prirodi, za osiguravanje vode se najčešće koriste posude za vodu.

Više o bolestima koje može prenositi jež i od kojih postoji opasnost za ljude pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. u tekstu Jež i bolesti koje prenosi.

Naravno, kako se afrički patuljasti jež prvenstveno uzgaja u zatočeništvu, tako su mu osigurani i određeni kontroliranu uvjeti. Takvi uvjeti, između ostalog, kontroliraju njihova zdravstvena stanja te preveniraju njihove kontakte sa svim drugim eventualnim nositeljima kao i prenositeljima različitih bolesti.

Stoga, vjerojatnost da prenose bolesti kao ježevi u prirodi je svedena na minimum.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr