Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Vidjela sam da se kod Vas može nabaviti afričkog puha, ali iako sam nekoliko puta dolazila u Vaš centar u Drvinju, nikad ih nisam vidjela. Kako je moja kćerka jako zainteresirana za ove krasne životinjice, napišite nam kad bismo ga mogle vidjeti? Kako dugo puh živi? Da li mu se smiju dati lješnjaci, orasi i kesteni s ljuskom ili bez nje?
Hvala, Ivančica

O: U prodavaonici Pet centra u Drvinju (ul. Kralja Tomislava 11) je trenutno jedan mužjak afričkog puha (Graphiurus murinus).

Kako su ove simpatične životinjice aktivnije u suton i noću, preko dana spavaju zavučeni u stelju i tuneliće koje smo im postavili u nastambu, upravo kako bi se osjećali sigurni i zadovoljni.

Očekivani životni vijek u zatočeništvu im je 6-8 godina.

Puhovi su svejedi (omnivori). Njihova prehrana u prirodi raznolika je, a pretežno se sastoji od sjemenki i orašastih plodova, voća, jaja ptica i insekata. U zatočeništvu je od iznimne važnosti raznolika prehrana. Najvažnija im je mješavina sjemenki (kao što je komercijalna hrana za hrčke ili druge male glodavce, s dodanim suncokretom i sirovim kikirikijem), voće i povrće, a kao izvor proteina tvrdo kuhano jaje, insekti (crvi ili cvrčci), kuhana piletina i jogurt. Sjemenke se mogu davati svaki dan, no potrebno je voditi računa da se ne prejede sjemenki kako bi uzeo i ostale hranjive tvari. Voće i povrće može biti svježe ili sušeno. Svježa hrana može se ponuditi u večernjim satima, a sve ostatke je potrebno ukloniti ujutro da se ne pokvare. Kao poslasticu, u malim količinama puhovima se može dati jabuka, breskva, kruška, kivi, papaja, te različito bobičavo voće.