Povratak

Afrički tvor grize / Razlozi zbog čega grizu / Metode pripitomljavanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

>P: Imam pitanje u vezi afričkog tvora. Stara je oko 8 mjeseci. Imamo problem - puno grize. Probao sam razne metode da ju odviknem od toga, ali bezuspješno. Molim za savjet. Unaprijed zahvaljujem. Vjeran

O:
Mladi se tvorovi najčešće igraju tako što jedni druge zubima hvataju i čupaju za vrat pa na neki način to očekuju i od ljudi, barem dok ih se od toga ne odvikne. Mladi tvorići također jako grizu kada su gladni zato što još nisu naučili razlikovati hranu od prstiju.  U svakom slučaju to je za njih prirodno ponašanje i njih to međusobno ne boli, ali budući da ljudska koža nije ni približno debela kao tvorova te nema gustog dlačnog pokrivača poput njihovog onda nama takva igra itekako uzrokuje bol. Vrlo važno je da kada Vas tvor ugrize da ga ne pokušavate povući jer će on još jače zagristi i tako Vam uzrokovati još veću bol. Budući da mu teško možete izvući zube jer ima jaku čeljust u takvim slučajevima možete mu probati pritisnuti usnice uza zube (kutnjake) jer će na taj način popustiti zagriz taman da Vi dobijete na vremenu i možete odmaknuti ruku. Također nemojte ga nikad udariti prilikom ugriza jer će se tvor još jače uhvatiti zubima i tresti glavom što će opet biti vrlo bolno.
Eventualno ga možete jednim prstom kvrcnuti po kraju nosa i brzo maknuti ruku jer će Vas tada vjerojatno pokušati ponovno ugristi.

Druga opcija je da ga snažno otresete što bi ga trebalo obeshrabriti. Na taj način se i tvorovi međusobno kažnjavaju. Majke obično discipliniraju mladunce tako što ih uhvate za vrat i tresu. Pritom treba samo paziti da tvora ne ozlijedite. Dovoljno je da ga malo povučete naprijed – natrag ili gore – dolje čisto da zadobijete njegovu pažnju. Naravno čim popusti opet se odmaknite od njega. Laganim tresenjem možete također mladom tvoriću odvući pažnju kada ga želite podići, a on Vas krene ugristi.

Životinje koje jako grizu i koje ne popuštaju ni kad ih otresete ili kvrcnete po nosu obično će olabaviti ako ih stavite pod slavinu odnosno mlaz vode i to najprije glavu. I zadnja opcija je da tvoru stavite u usta nešto jako gorko ili jako slatko. Pritom si možete pomoći kemijskom ili nekakvom olovkom kojom ćete to pogurati u usta. Ponekad će mu i kemijska sama po sebi biti zanimljiva pa će Vas pustiti. Nemojte mu samo davati poslastice jer će tada misliti da ste ga nagradili zato što Vas je ugrizao.

Većina mladih tvorova voli da se stalno nešto događa oko njih pa time što Vas grize zapravo potiče na nekakvu akciju. Ukoliko Vas tvor konstantno grize da zadobije Vašu pažnju ili Vas grize svaki put kada ga želite podići tada ga vratite u kavez na neko vrijeme kako bi shvatio da grizenje jednostavno nije prihvatljivo. Također kada Vas god pokuša ugristi oštrim glasom viknite "ne". Najvažnije je da s tim mjerama budete uporni i dosljedni jer je nekad zaista potrebno dugo vremena da tvor nauči ono što od njega želite, ali na kraju se trud isplati. Nešto više o agresiji kod tvorova možete pročitati i u odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr.vet.med. na sljedećem tekstu Agresivni tvorić .

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr