Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije oko mjesec dana sam u Pet centru kupila albino ženku sirijskog hrčka, koja se do unatrag tjedan i pol ponašala posve normalno. No, doslovce preko noći je postala izrazito agresivna, bježi i grize me, čak i ako joj samo približim ruku, stalno grize kavez. Grizla je rupu gdje je bila pojilica, kad sam vratila pojilicu, doslovno je pobjesnila i sad pokušava izgristi cijev pojilice, kako bi ponovo došla do rupe. Pazim da svakodnevno ima svježu hranu i vodu, čistu stelju, drvo za glodanje (koje ignorira), mineralni kamen (koji isto ignorira), da je ne budim u toku dana, niti da joj naglo ne prilazim rukom. Nisam primjetila nikakve promjene u izgledu hrčka, normalno jede, jedino više ne želi trčati u kolutu.

Razlika je što ima dojam kako pokušava progristi kavez kako bi pobjegla iz njega. Radim li nešto krivo ili...? Polako me već postaje strah davati joj hranu kad je budna jer grize.
Iva

O: Iako je sirijski hrčak samotnjak i voli biti sam, lako ga se može pripitomiti pa je stoga čest kućni ljubimac.

No, pripitomljavanje mora biti postupno, bez ikakve primjene sile ili grubih i naglih pokreta. U suprotnom se iz straha može javiti agresija, odnosno ponašanje kakvo i Vi navodite. Zato je važno da životinjicu ne dirate kako bi se privikla na nove uvjete života i smirila se.

Hrčka morate prvih nekoliko dana pustiti da se privikne na novu sredinu, ljude i mirise. Zatim, uzimajte ga u ruke samo kada ste sigurni da je budan (ove životinjice aktivnije su noću dok danju uglavnom spavaju) jer kada ih se naglo probudi ili izvadi iz nastambe, još su sneni pa i tada iz straha pokušavaju ugristi, pobjeći i sakriti se. Na ruke ga privikavajte tako da stavite neku omiljenu grickalicu kako bi ga to privuklo (nastojte uvijek da hrčak prilazi Vama), a primajte ga vrlo nježno na način da ga nježno i potpuno obuhvatite s oba dlana. Manja djeca moraju posebno paziti da ga sigurno drže u rukama, kako im ne bi ispao. Znaju biti jako brzi, stoga s njim, u početku dok ne steknete osjećaj kako ga držati i zadržati u rukama, budite jako oprezni.

Uz navedeno, trebalo bi svakako isključiti i reakciju na bol. Promatrajte ga dok se igra ili jede. Primjetite li nepravilnosti u hodu (šepanje, neopterećivanje noge, zanošenje), sporo i "oprezno" uzimanje hrane, proširen trbuščić, oteklinu na tijelu ili slično odvedite ga na veterinarski pregled.

Detaljno o prehrani i držanju sirijskog hrčka pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.