Povratak

Agresivno ponašanje i sukobi između ruskih hrčaka / Suživot mužjaka i ženke - parenje i razmnožavanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P:Pred nešto manje od tjedan dana smo kupili mužjaka i ženku ruskog hrčka. U početku je sve bilo u redu, međutim u zadnje vrijeme mužjak sve više gnjavi, napada ženku. Proučavajući ih skužila sam da kad joj priđe, onda se počne glasati, legne na leđa i digne šape u zrak. S tim da naravno postoji i trenutaka kada je sve u redu. Baš sam i danas, dok sam čistila kavez, uočila da ona ima neko crvenilo iznad ljevog oka te joj na tom mijestu nedostaje dlake, pa nekako povezujem da bi on mogao biti uzrok tomu.
Unaprijed hvala. Lijepi pozdrav, Petra

O: Ruski hrčak je inače prijateljski raspoložen prema pripadnicima svoje vrste, a isto tako i prema ostalim vrstama hrčaka.

Hrčak se razmnožava brže od svih ostalih sisavaca, što je važno umati na umu pri nabavci hrčaka različitog spola s namjerom njihova zajedničkog držanja.

Naime, ženke se mogu razmnožavati već od šestog tjedna života, a graviditet traje oko 16 dana. Okoti se prosječno 6 mladunaca, iako su moguće varijacije od 2 - 15. Već 24h nakon poroda ženka ulazi u estrus te može  opet ostati gravidna. Nakon 4 tjedna mladunci se mogu odvojiti od majke, a nakon 3 mjeseca potpuno su odrasli.

Ponašanje kakvo opisujete je uobičajeno kod hrčaka, a naročito je vidljivo kod promatranja veće zajednice ovih životinjica. Kao i kod bilo koje druge vrste životinja tako i kod hrčaka postoje različite naravi i karakteri. Većina ih je miroljubiva, no ima i jedinki koje stalno provociraju i zadirkuju druge bez ikakvog razloga te tada nastaje konflikt. Bacanje na leđa i dizanje nogu u zrak je obrambena reakcija, hrčci se namještaju u taj položaj kako bi mogli udarati sa sve četri noge i naravno gristi. Obično ovakvim izvrtanjem i završava svađa. Na taj način se i uspostavlja dominacija, no dolazi do problema kada su obje jedinke "podjednako dominantne" tada može doći do ozbiljnih borbi i međusobnog ozljeđivanja. Ukoliko primjetite da svađe postaju učestalije i ako izgleda da bi se hrčci mogli ozljediti  tada savjetujem da ih razdvojite.
 
Također, u Vašem slučaju je vrlo izgledno da su se hrčci parili, ženka je gravidna te trenutno ne dozvoljava pristup mužjaku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr