Povratak

Alergije kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam kunića kojemu već mjesec dana suzi oko. Jedno vrijeme jedno oko, pa stane, pa onda krene drugo oko suziti. To se uglavnom događa zimi. Preko proljeća i ljeta nema tih problema. Odvela sam ga veterinaru i trenutno ima oštećenu rožnicu pa mu kapam svaka 3 sata da mu rana prođe. Rečeno mi je, kada rana prođe, da će dobiti neke druge kapi jer doktorica vjeruje da je u pitanju alergija. Inače, ima 8. godina, sve normalno jede, zdravi su mu zubi, trčkara po stanu po cijele dane itd. Zanima me znate li kakva bi to alergija bila?
Unaprijed, hvala! Karla

O:
Alergije kod kunića i nisu toliko rijetke, zapravo se dosta često dijagnosticiraju, bilo da su kontaktne, kod kojih je kunić u bliskom kontaktu sa tvari koja dijeluje kao potecijalni alergen za njega, ili one koje se prenose zrakom (npr. kao i kod ljudi peludne alergije). Neki od simptoma su rekurentno, učestalo kihanje, bistri iscjedak iz nosnih otvora, odnosno konstantno vlažan nos, crvene, suzne oči, iritacije kože, ponekad čak u tolikoj mjeri da kunić konstantno trlja lice šapama ili čak o pod/ podlogu.

Gubitak krzna i očigledan umor životinje ukoliko alergija perzistira također se mogu uočiti.

Uzroka alergija ima mnogo kao i simptoma, neki kunići su osjetljivi od drugih na čestice prašine u zraku, alergijska reakcija može biti i na nešto u kavezu ili u Vašoj kući, također može ponekad biti i  u pitanju hrana koju životinja jede.

Neke od najčešćih alergija koje se prenose zrakom (airborne allergies) i kod kojih se alergeni nakupljaju u krznu kunića ili u bliskoj okolini kunića uključuju alergije na prašinu (pri tome se misli i na finu prašinu iz sijena i peleta), ukoliko se koriste kao podloga borove ili cedrove strugotine, pelud, proizvode za čišćenje (kaveza ili tepiha u stanu), na osvježivače prostora i drugi intenzivne mirise, dim cigareta, te u konačnici na grinje i buhe  iako su ova poslijednja dva češći kao uzroci kontaktnih alergija).

Moja preporuka je da slijedite savjete Vaše veterinarke i provedete terapiju do kraja, a uz to obratite pažnju na uvjete u kojima se Vaš kunić svakodnevno nalazi.

Posebnu pažnju obratite na proizvode koje koristite za čišćenje i održavanje higijene u prostoru u kojem je kunić (kako za čišćenje kaveza tako i neposredn okoline u kojoj se kunić kreće), npr. koristite sredstva koja su na prirodnoj bazi poput razrijeđenog vinskog ili jabučnog octa.  

Obratite pažnju također na to gdje ste u prostoru smjestili kavez, da nije na direktnom strujanju zraka, ispod klima uređaja. Jeste li možda u prostor u kojem kunić često boravi nedavno unijeli neki novi dio namještaja ili neku novu igračku za njega?

Ukoliko ste u poslijednje vrijeme mijenjali nešto od uobičajene hrane kojom hranite Vašeg ljubimca, od vrste sijena, slame, granulirane hrane, ili podloge koju ste koristili kao što je npr. aromatizirana piljevina (strugotine s mirisom limuna, jabuke ili slično), pokušajte to povezati sa vremenom pojave prvih simptoma alergije.

Pijesak koji mnogi koriste u kutku gdje kunić obavlja nuždu ukoliko je na bazi gline također može biti uzročnikom alergija. Uz to i naročito je opasan ukoliko se koristi onaj koji se gruda nakon što kunić obavi nuždu (obični pijesak za mačke) jer znamo da je u prirodi kunića da jede vlastiti izmet (koprofagija).

Sustavno pratite i pokušajte jedan po jedan od nabrojenih alergena ukloniti iz okoliša Vašeg ljubimca i s time olakšati ili izlječiti problem alergije kod njega.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr