Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo malog patuljastog kunića starog 2 mj. Dobili smo ga prije sedam dana i od prvog dana kiše, suzi mu lijevo oko i ima gnojni iscjedak iz lijeve strane njuškice. Veterinar mu je tri dana davao injekcije, a četvrti dan je primjetio zadebljanje na lijevoj strani glave (iznad njuškice). Kirurški mu je odstranio gnoj iz te izrasline i dao nam kremu kojom da mažemo ranicu. Zanima me pobliže o čemu se radi. Hvala na pomoći! Mia

O: Prema opisanim promjenama, kod Vašeg se kunića najvjerojatnije radi o apscesu.

Apsces je nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo (rubor), oteklina (tumor), toplina (calor) i bol (dolor) i izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Najčešće bakterije iz roda Staphiloccocus, ulaze kroz ranu u potkožje i tkivo. Bakterije uništavaju lokalne stanice i luče svoje toksine.

Premda je njegov početak obično akutan, apsces može perzistirati i postati kroničan. Pod takvim uvjetima upalni poticaj i dalje traje rezultirajući stalnim prilivom neutrofila. Apsces može biti težak terapijski problem jer njegova unutrašnjost nije vaskularizirana, što onemogućava učinkovitost liječenja.
 
Kunići se kao i ljudi mogu prehladiti. Ako simptomi traju više od jednog do dva dana najvjerojatnije se radi o prehladi (infekciji gornjih dišnih puteva). Simptomi mogu biti: kihanje, iscjedak iz nosa, kašljanje, problemi u disanju, konjunktivitis. 

Iako infekcija gornjih dišnih puteva sama po sebi nije po život opasna bolest, preporuča se odlazak veterinaru jer vrlo često sekundarne bakterijske infekcije mogu zakomplicirati stanje i dovesti do kronične bolesti.
 
Točan odgovor na Vaše pitanje Vam može dati jedino veterinar koji je kunića pregledao.