Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zečica je rodila 19.10.2010. Do jučer svih 5 malanih i mama bili su dobro. Danas ujutro jedan je slabije stajao na nogama i činilo se kao da spava. Njegova majka nekoliko je puta stala na njega. Pokušavao je jesti. Odvojili smo ga u kartonsku kutiju obloženu piljotinjom. Oči su mu poluotvorene. Ima li nade za njega, što da radim?
Unaprijed hvala, Inge

O: Preporučila bih Vam da kunića svakako što prije odnesete na veterinarski pregled.

Naime, ovako mali organizam ima daleko veće šanse za preživljavanje ukoliko se provede pravovremena terapija, a organizam sačuva dovoljno snage za održanje vlastitih obrambenih mehanizama.

Mladi kunići se hrane isključivo mlijekom do dobi od 16-18 dana. Pri kraju trećeg tjedna počinju uzimati i drugu hranu, ali to razdoblje može biti i opasno po mladunčad ako prijelaz nije postepen.

Vrijeme odbijanja mladunaca od sisanja različito je u različitih kategorija kunića, tako da se kao najranija dob navodi 4-6 tjedana života. To je vrijeme kada se mladi kunići mogu potpuno samostalno hraniti. Ukoliko su mlađi i avitalni, treba ih se prihranjivati adaptiranim mlijekom za mačiće, iako to za njih nije optimalna prehrana. Kravlje mlijeko kunićima nije dostatno jer u mlijeku ženke kunića ima tri puta više bjelančevina nego u kravljem mlijeku, a udio laktoze je znatno manji.

Kunićima starim 3-6 tjedana dovoljno je dati samo dva obroka na dan, jer ih ni majka ne hrani češće. U toj dobi potrebno im je 13-15 ml mlijeka u svakom obroku (ujutro i uvečer). Mlijeko im možete davati kapaljkom ili još bolje mekom gumenom dudom kako bi aktivno sisali.

U jutarnjem izmetu majke pronaći ćete mekše kuglice izmeta, tzv. cekotrofe koji sadrže simbiotske mikroorganizme. Oni sudjeluju u probavi, te ih kunići pojedu kako bi nanovo naselili poželjnu crijevnu mikrofloru. Za jednog mladunca je dovoljna jedna kuglica dnevno pomješana u hranu kroz 4-5 dana.

Kunićima koji samostalno jedu potrebno je ponuditi kvalitetno sijeno (alfa alfa), koje može biti i peletirano. Preporučam Vam i mješavine hrane za mlade kuniće (junior) koje bi trebale zadovoljiti sve potrebe kunića u prvim mjesecima života. Svježa voda bi im trebala biti stalno dostupna, a najpraktičnije su bočice koje imaju metalne nastavke s kuglicom u otvoru. Kunići će uz malo Vašeg poticanja vrlo brzo naučiti piti iz ovakve bočice. U nju možete dodati i vitaminsko mineralne kapi za kuniće, a ostat će čista za razliku od vode u otvorenim zdjelicama koje životinje vrlo brzo zatrpaju steljom.