Povratak

Bezvoljnost, otežano hranjenje, gubitak apetita i mršavljenje zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo zamorca, ženku staru 2,5 god. U zadnjih nekoliko dana je jako potištena, izgubila je volju za igrom te hranom. Primjetili smo da jako otežano jede, čak i sjeno koje je do sada obožavala kao i mrkvu. Izgubila je nešto malo na težini pa smo odlučili joj ribati hranu (jabuku,mrkvu). Molimo vas da na savjetujete što dalje. Hvala, Valentino

O: Zamorčići su biljojedi pa je trava odnosno sijeno njihova prirodna hrana. Ono sadrži sirova hranjiva vlakna te im pomaže u regulaciji probave održavajući motilitet i mišićni tonus crijeva naseljavanje pozitivnih bakterija na crijevnoj sluznici te prevenira stvaranje kuglica dlake. Dakle, kod bilo kakvih dijeta (primjerice zbog bolesti ili pretilosti) u prehrani zamorčića uputno je pojačati obim sijena spram komercijalne peletirane hrane.

Zamorčići mogu probaviti i svježe voće i povrće poput mrkve, krastavca, jabuke, kruške pa im se može kao svježu hranu nekoliko puta u tjednu ponuditi i kao nadopunu vitamina i minerala.

Zbog naravi zamorčića kao glodavaca da konstantno nešto žvaču i glođu, bilo bi dobro također da u kavezu imaju specijalni mineralni kamen i /ili štapiće drva kako bi trošili svoje zube koji im rastu tijekom cijelog života.

Gubitak apetita i apatija mogu se pojaviti iz više razloga kod zamorčića, a neki od njih su: nedostatak vitamina C, unutarnje bolesti, paraziti, izloženost propuhu, stresu, nagla promjena hrane, neadekvatna prehrana, loša kvaliteta vode, ketoza (metabolička bolest) te kao vrlo učestao razlog prerasli zubići.

Prerasti mogu sjekutići ali i kutnjaci zamorčića, uslijed čega životinja postaje apatična, odbija hranu ili pomno bira koju hranu će jesti sa dugim periodom žvakanja koje zna biti vrlo bolno. Problem se događa iz razloga već prije navedenih što zubi rastu tijekom cijelog života,a zamorčići ili nemaju gdje trošiti zube ili čak u velikom broju izbjegavaju koristiti, ako i imaju, mineralni kamen za trošenje zuba.

Drugi po učestalosti razlog gubitka apetita je i nutritivna poremetnja u deficitu vitamina C. Osim što životinja odbija uzimati hranu, nedostatak ovog vitamina je put ka drugim poremećajima i bolestima. Kao i ljudi, zamorčići nisu u mogućnosti sami sintetizirati vitamin C, zato ga je potrebno unositi u organizam putem hrane ili dodataka prehrani. Životinje su obično pospane, letargične i nemaju energije, krzno je loše kvalitete, a mogu i naglo uginuti. Neki put čak i kod pravilne prehrane i dovoljnog unosa vitamina C može doći do deficita radi neadekvatne resorpcije u crijevima zbog drugih problema (paraziti, proljev).

Moj savjet je da ljubimca čim prije odvedete veterinaru kako bi se kompletnim pregledom postavilo točnu dijagnozu i da ga bez obzira na njegovo odbijanje hrane probate hraniti na špricu, nekoliko puta dnevno, usitnjenim vlaknima sijena i mješavinom peleta (primjerice, možete u tarioniku zdrobiti sve zajedno ili na jači mikser). Svakako kupite vitamin C koji možete pronaći i u našim dućanima, u obliku kapi koje se dodaju u vodu za piće odnosno u ovom slučaju Vi ga dodajte u vodu kod pripreme smjese hrane za hranjenje na špricu.

Ukoliko Vam se to čini komplicirano u ponudi naše veterinarske ljekarne imamo vrlo dobar preparat, smjesu u prahu potpune hrane za glodavce kod pomoći pri oporavku, Cunipic Vet line, herbal convalescence,  koji je sastavom upravo usitnjeno livadno sijeno, s dodatkom ljekovitog bilja (matičnjak, pjegavi čičak, laneno sjeme, anis, gospina trava,...) i potrebnih vitamina ( prvenstveno vitamin C, A, D, E i B 12). Preparat se vrlo lako priprema mješajući sa vodom i daje do 4x dnevno, a pomoći će u  uspostavi normalne probave i u čim bržem izlječenju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr