Povratak

Bijela boja mokraće kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kunića starog oko 2 - 3 mjeseca. Ovih dana je počeo mokriti bijelo, a ne prozirno. Da li je bolestan ili je to normalno? Hvala. Sonja

O: Boja urina kod kunića normalno je blijedo žute boje, međutim nakon mokrenja u kontaktu sa zrakom razni sastojci mokraće oksidiraju i mijenjaju boju mokraće od tamno žute, narančaste do hrđavo crvene boje. Promjena boje mokraće smatra se normalnom pojavom i ukoliko ju ne prate drugi klinički simptomi (povišena temperatura, otežano mokrenje, promjene u količini unosa vode i količini izlučene mokraće), nije znak nikakvih patoloških promjena.

Jako taman urin odmah nakon mokrenja može biti znak dehidracije, dok je crveni urin najčešće posliedica pigmenta iz hrane, a ne krvi u mokraći. Ako je crvena boja mokraće posljedica krvi u mokraći to može biti simptom malignih promjena, mokraćnih kamenaca ili infekcije u mokraćnom mjehuru.

Bijela boja urina najčešće je posljedica velike količine kalcija u prehrani. Zdravi kunići izlučuju velike količine kalcijevih soli putem mokraće što mokraći daje bijeli, mutan, vapnenasti izgled. Ovo je posljedica specifičnog metabolizma kalcija kod kunića.

Kalcij je prirodni mineral u tijelu koji je potreban za mnoge tjelesne funkcije.

Gotovo 99 % kalcija u organizmu nalazi se u kostima i zubima, a obzirom da kunićima zubi rastu i troše se cijeli život, kunići imaju visoke potrebe za kalcijem.

Većina sisavaca apsorbira iz hrane onoliko kalcija kolike su njihove potrebe dok višak kalcija iz hrane evakuiraju putem izmeta. Količina kalcija u krvi regulirana je pomoću paratireoidnog hormona i kalcitonina. Većim lučenjem paratireoidnog hormona, tijelo stimulira pojačanu apsorpciju kalcija iz crijeva, dok kod povišene količine kalcija u krvi organizam putem kalcitonina stimulira vezanje kalcija u kosti (stvara rezervu organizmu za situacije kada ima nedostatak kalcija).

Sistem regulacije količine kalcija u krvi ne funkcionira tako dobro kod kunića. Kalcij u krvi kunića stalno varira, ovisno o količini kalcija u hrani. Kunić iz probavnog sustava apsorbira sav kalcij koji se nalazi u hrani zbog čega imaju veću količinu kalcija u krvi. Ovaj višak kalcija organizam riješava izlučivanjem kalcija putem bubrega i mokraće. Od tuda bijela vapnenasta boja mokraće.

Ukoliko se ova pojava javlja povremeno, ne traje dugo i nema nikakvih drugih promjena kod kunića, nema razloga za zabrinutost.

Međutim velika količina kalcija koja se izlučuje putem mokraće može dovesti do deponiranja kalcija u mokraćnom sustavu te formiranja kristala i kamenaca u bubrezima, mokraćnom mjehuru ili uretri. Zbog toga kod učestale i dugotrajne pojave bijelo obojene mokraće potrebno je modificirati prehranu s obzirom na udio kalcija u pojedinom povrću.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr