elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Trebam hitnu pomoć, imam zamorca od godinu i pol i danas sam mu primjetila da mu malo bijele tekućine izlazi iz oka. Zanima me je li to normalno ili nešto drugo?

Unaprijed hvala


O: Normalne, zdrave oči u zamorčića su bistre i sjajne. Lagano su izbočene i iste su veličine.

Zamorčići u normalnim uvjetima izlučuju manju količinu mliječno bijele tekućine koja podmazuje oči i pomaže im u čišćenju lica. Nakon što se oko ispuni navedenom bijelom tekućinom, zamorčić njome, pomoću prednjih šapica, čisti lice. To se može dogoditi nekoliko puta dnevno iako je moguće da vlasnik to nikada i ne primijeti.

Što se tiče neprirodnih, odnosno patoloških promjena na očima tu ubrajamo kraste, čireve, zamućenja, suzenje, izbočenje oka, sljepoću, ozljede i druge slične promjene.

Neke od njih mogu biti urođene, a neke stečene. One stečene su najčešće posljedica traume (ubod..), infekcija (gornjih dišnih putova..), apscesa, bolesti zubi, dijabetesa, dehidracije ili neke druge bolesti u organizmu.

U slučaju da primijetite neku promjenu u ponašanju (bezvoljnost, neaktivnost), gubitak apetita, promjenu u stolici ili neki drugi simptom, onda je ipak potrebno zatražiti pomoć veterinara.
 
Budući da neke promjene na očima mogu biti uzrokovane i nedostatkom vitamina, osobito vitamina C, svakako preporučam da svom ljubimcu redovito u prehranu dodajete neki od vitaminskih preparata poput Versele – Laga ili Beaphar multivitaminskih preparata koje možete nabaviti u trgovinama Pet centra.
 
Nešto više o infekcijama i iscjetku oka u malih glodavaca možete pročitati i u odgovorima mojih kolegica ovdje i ovdje.